جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزادی اختیار عقیده

زمان مطالعه: 2 دقیقه

عقل حکم می‏کند که انسان در اختیار عقیده آزاد باشد؛ زیرا عقاید انسان در تملک اراده او یا دیگران نیست، و لذا نمی‏توان انسان را بر عقیده‏ای اجبار کرد.

علامه طباطبایی‏رحمه الله می‏فرماید: «عقیده به معنای حصول ادراک تصدیقی که در ذهن انسان منعقد می‏شود عملی اختیاری برای او نیست تا متعلّق منع یا جواز یا… قرار گیرد؛ آری، آنچه قبول منع یا اباحه می‏کند التزام به لوازم عقیده از اعمال انسان است همانند دعوت به عقیده و قانع کردن مردم به آن و نوشتن آن، و فاسد کردن عقیده رایج بین مردم و عمل بر خلاف آن‏ها، این‏ها اموری است که قبول منع و جواز می‏کند….«(1) انسان می‏تواند در یک صورت عقیده شخصی را تغییر دهد و آن تغییر در منشأ عقیده است، به این صورت که در صدق مقدمات عقیده، مناقشه نماید.

اسلام این موضوع را به صراحت تصدیق می‏کند. خداوند متعال در قرآن کریم می‏فرماید: «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَیِّ…«؛(2) «در قبول دین اکراهی نیست، [زیرا] راه درست از راه انحرافی، روشن شده است…«.

علامه طباطبایی‏رحمه الله در تفسیر آیه فوق می‏فرماید: «آیه دین اجباری را نفی می‏کند؛ زیرا دین یک سلسله معارف علمی است که عمل را به دنبال دارد و جامع آن‏ها اعتقادات است. و اعتقاد و ایمان از امور قلبی است که اکراه و اجبارپذیر نیست. اکراه تنها در اعمال ظاهری و افعال و حرکات بدنی مادی تأثیرگذار است، و امّا اعتقاد قلبی دارای علل و اسباب دیگر قلبی است که از سنخ اعتقاد و ادراک است. و محال است که جهل منتج علم باشد، یا مقدمات غیر علمی تصدیق علمی ایجاد کند«.(3).

جمله «لا إِکْراهَ فِی الدِّینِ» جمله‏ای است خبری که خداوند بعد از آن جمله «قَدْ تَبَیَّنَ الرُّشْدُ» را آورده است. جمله‏ای که در مقام تعلیل بر جمله اول است، به این معنا که بعد از روشن شدن راه و انکشاف حقّ، حاجتی به اکراه در عقیده نیست. لذا خداوند متعال در آیه‏ای دیگر می‏فرماید: «وَقُلِ الْحَقُّ مِنْ رَبِّکُمْ فَمَنْ شاءَ فَلْیُؤْمِنْ وَمَنْ شاءَ فَلْیَکْفُرْ«؛(4) «بگو: این حق است از سوی پروردگارتان! هر کس می‏خواهد ایمان بیاورد [و این حقیقت را پذیرا شود] و هر کس می‏خواهد کافر گردد.«


1) المیزان، ج 4، ص 120.

2) سوره بقره، آیه 256.

3) المیزان، ج 2، ص 347.

4) سوره کهف، آیه 29.