جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزادی اظهار عقیده

زمان مطالعه: 2 دقیقه

آزادی اظهار عقیده از منظر عقل از اوّلیّات حقوق انسان به حساب می‏آید. و این شبیه آزادی انسان در انتخاب شکل حیات شخصی و اداره شؤون خاصه اوست، لکن به شرط این‏که معارض با حقوق دیگران نباشد؛ زیرا این‏گونه آزادی منجرّ به تبادل افکار و نمو آن می‏شود و در نتیجه انسان به فکر صحیح می‏رسد.

در عین این‏که عقل دعوت به حرّیت تظاهر به عقیده می‏کند، از طرفی هم تصحیح عقاید باطل را واجب می‏شمارد؛ زیرا عقیده اساس هر عمل است، و عقیده اشتباه و باطل است که مجتمع اسلامی را به فساد و فروپاشی می‏کشاند. مقابله با عقاید فاسد در حقیقت گامی در راه آزادی فکر است.

عقل، اقدام بر تصحیح عقاید دیگران را امری ضروری و واجب می‏داند و از آنجا که تصحیح عقاید با زور و اجبار ممکن نیست لذا راه برای رسیدن به این هدف را تنویر افکار و هدایت آن‏ها به عقاید صحیح می‏داند. ولی اگر فرد یا افرادی از این عمل جلوگیری کردند راهی جز آن نیست که با قوّت و قهر و غلبه مانع سعادت مردم را بر کنار زنند تا راه برای ثمر دادن عقاید صحیح و زوال عقاید فاسد هموار شود.

از طرفی دیگر مشاهده می‏کنیم که اسلام در تمام ابعاد در اظهار عقیده، به انسان آزادی می‏دهد، و لذا درهای مناظره و بحث را بر اساس منطق استدلال بر روی صاحبان مذاهب و ادیان باز می‏گذارد. و در عین حال از تزویر و خدعه و مکر جلوگیری می‏کند.

خداوند متعال می‏فرماید: «ادْعُ إِلی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ…«؛(1) «با حکمت و اندرز نیکو، به راه پروردگارت دعوت نما، و با آن‏ها به روشی که نیکوتر است، استدلال و مناظره کن…«.

و نیز می‏فرماید: «فَبَشِّرْ عِبادِ – الَّذِینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ«؛(2) «پس بندگان مرا بشارت ده، همان کسانی که سخنان را می‏شنوند و از نیکوترین آن‏ها پیروی می‏کنند.«

از ناحیه عملی نیز به صاحب دینی که دارای کتاب است در بلاد اسلامی اجازه اظهار دین و مذهب و عقیده خود را داده و سفارشات لازم را نیز در حقّ آنان نموده است، آنجا که می‏فرماید: «لا یَنْهاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ«؛(3) «خدا شما را از نیکی کردن و مراعات عدالت نسبت به کسانی که در امر دین، با شما پیکار نکردند و از خانه و دیارتان بیرون نراندند نهی نمی‏کند، چرا که خداوند عدالت پیشگان را دوست دارد.«


1) سوره نحل، آیه 125.

2) سوره زمر، آیات 17و18.

3) سوره ممتحنه، آیه 8.