جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزادی در اسلام

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

آزادی به مفهوم و معنای صحیح آن در روایات اهل بیت‏علیهم السلام بسیار به آن اشاره شده است، ولی مفهوم آن اختلاف اساسی با آنچه دموکراسی غربی از آن اراده کرده دارد. از امام علی‏علیه السلام نقل است که فرمود: «ای مردم! انسان عبد یا کنیز آفریده نشده است و همانا تمام مردم آزادند…«.(1).

و نیز فرمود: «بنده غیر مباش؛ زیرا که خداوند تو را آزاد آفریده است«.(2) اسلام تأکید می‏کند که انسان بدان دلیل که آزاد است نباید بنده دیگری باشد و زیر یوق اسارت سلطه‏گران برود. همچنین نباید بنده و اسیر شهوت و غضب و سایر قوا و صفات رذیله خود باشد. آزادی در اسلام بدین معنا نیست که انسان به دلیل آزاد بودنش، خود را از سلطه و حکومت خداوند و رسولان خارج کرده و بی‏نیاز ببیند و قانون‏گریزی و قانون‏شکنی کند.

اسلام در مورد آزادی خود به حقایقی فکر می‏کند که فرهنگ غربی هرگز بدان توجهی نداشته یا در تضادّ با آن عمل کرده است. اسلام حقیقت انسان را در روح او می‏داند و درصدد حفظ کرامت و حرّیت و آزادی روح اوست. اگر می‏گوید: به خاطر اموال کسی، او را تعظیم نکن، به جهت حفظ کرامت و شخصیت انسان است. آزادی در غرب بر اصل مسئولیت نداشتن پایه‏گذاری شده است، ولی در اسلام بر اساس احساس مسئولیت و عبودیّت در برابر خداوند متعال بنا نهاده شده است.


1) بحارالأنوار، ج 32، ص 133.

2) بحار الانوار، ج 74، ص 228.