جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آیه حفظ

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن کتابی است که از سوی خداوند نازل شده و او عهده‏دار حفظ قرآن از هر گونه بازی‏گری است. خداوند می‏فرماید:

»وَقالُوا یا أَیُّهَا الَّذِی نُزِّلَ عَلَیْهِ الذِّکْرُ إِنَّکَ لََمجْنُونٌ لَوْ ما تَأْتِینا بِالْمَلائِکَةِ إِنْ کُنْتَ مِنَ الصَّادِقِینَ ما نُنَزِّلُ الْمَلائِکَةَ إِلاَّ بِالْحَقِّ وَما کانُوا إِذاً مُنْظَرِینَ إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ«؛ (1).

»گفتند: ای که قرآن بر تو نازل شده است، همانا تو دیوانه‏ای. اگر راست می‏گویی چرا فرشتگان را نزد ما نمی‏آوری؟ ما فرشتگان را جز به حق نازل نمی‏کنیم و هرگاه نازل شوند، دیگر به آنان مهلت داده نمی‏شود، ما قرآن را نازل کردیم، و ما به طور یقین نگهدار آنیم.«

مراد از «ذِکر» در هر دو مورد، به قرینه «نازل شده» و «نازل کردیم«، قرآن کریم است. مشرکان سه ایراد بر پیامبرصلی الله علیه وآله وارد کرده‏اند که قرآن به هر سه اشاره می‏کند و آنها را نقد می‏کند:

1. این که محمدصلی الله علیه وآله قرآن را از شخص ناشناخته‏ای دریافت می‏کند. فرازِ «قرآن بر تو نازل شده» به صیغه مجهول به این اعتراض اشاره دارد.

2. این که پیامبرصلی الله علیه وآله اختلال حواس دارد و آن چه را از قرآن دریافت و نقل می‏کند اعتبار ندارد و ایمن از این نیستیم که تخیّلات و افکار او در قرآن دخالت داشته باشد.

3. این که اگر راست می‏گوید که فرشته بر او نازل می‏شود و وحی می‏آورد، چرا فرشتگان را نزد آنان نمی‏آورد؟

وحی الهی از هر سه اشکال جواب داده است. ابتدا به طور خلاصه جواب اشکال دوم و سوم را می‏دهیم، سپس به اعتراض اول که مهم‏تر است می‏پردازیم.

اشکال دوم را تصریح آیه که «ما، خودِ ما» نازل کردیم ردّ می‏کند و تصریح دارد که نازل کننده قرآن خداوند است نه دیگری.

اعتراض سوم را نیز این نکته ردّ می‏کند که نزول فرشتگان موجب هلاکت و نابودی آنان می‏شود و این با هدف بعثت مغایر است، آن جا که می‏گوید: «ما کانُوا من المُنْظَرِینَ«.

اما اشکال اول را چنین پاسخ می‏دهد که خداوند، نگهدار قرآن از راهیابی هر گونه خلل و تحریف در آن است و چیزی بر اراده و خواست الهی غلبه نمی‏کند.

پس هیچ یک از احتمالاتی که در تفسیر «حفظ» گفته‏اند که مراد عبارت است از: حفظ از ایرادِ ایرادگیران، حفظ در لوح محفوظ، حفظ در سینه پیامبر و امام پس از او، درست نیست. چون اشکال ایرادگیران در آیه مطرح نبوده که آیه از آن جواب دهد. حفاظت قرآن در لوح محفوظ یا سینه پیامبر اعظم‏صلی الله علیه وآله نیز ربطی به اعتراض مشرکان ندارد، چون اشکال آنان مبنی بر تهمت جنون به پیامبرصلی الله علیه وآله بود که از آمیختگی غیر وحی به قرآن هنگام ابلاغ آن جدا نیست. پاسخ به این که در لوح محفوظ نگهداری می‏شود و امثال آن، اشکال را ریشه‏کن نمی‏سازد، پس سخن حق و بی‏تردید این است که خداوند متعال خبر می‏دهد که عهده‏دار نگهداری و حفظ قرآن در همه مراحل است و قول به کاهش قرآن با این تعهّد الهی ناسازگار است.

اگر گفته شود: مدعی تحریف می‏گوید در همین آیه هم که جزئی از قرآن است تحریف شده است، پس استدلال به آن درست نیست، چون دور پیش می‏آید.

پاسخ: محلّ بحث تحریف، در آیاتی است که به خلافت و رهبری ائمّه اهل بیت‏علیهم السلام یا آیات احکام مثل آیه رجم یا شیر دادن و امثال آن بر می‏گردد. اما در امثال این آیه، به اتفاق همه مسلمانان تحریف راه نیافته است.


1) حجر: 9 – 6.