جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ائمه اهل بیت‏ و جهر به بسم الله

زمان مطالعه: 2 دقیقه

روایات أئمه اهل بیت در مورد بلند گفتن بسم اللَّه فراوان است، سیره امام علی‏علیه السلام و امامان پس از او چنین بود. چند نمونه را می‏آوریم:

18- ابوالفتوح رازی در تفسیرش از امام رضاعلیه السلام، از پدرش، از امام صادق‏علیه السلام نقل می‏کند: آل محمدصلی الله علیه وآله در بلند گفتن «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» اجتماع دارند. (1).

19- در تفسیر علی بن ابراهیم از ابن اُذینه از امام صادق‏علیه السلام روایت شده است: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» شایسته‏ترین چیزی است که به جهر گفته شود و آیه‏ای است که خداوند فرموده است:

»هرگاه پروردگارت را در قرآن یاد کنی، مشرکان از روی بیزاری به عقب بر می‏گردند«. (2).

20- صدوق با سند خود از اعمش، از امام صادق‏علیه السلام نقل کرده که فرمود: بلند گفتن بسم اللَّه در نماز، واجب است. (3).

21- صدوق با سند خود از فضل بن شاذان نقل کرده است، در آنچه امام رضاعلیه السلام در بیان اسلام خالص برای مأمون نوشت، آمده است: بلند گفتن بسم اللَّه در همه نمازها سنت است. (4).

22- از امام رضاعلیه السلام روایت است که در همه نمازهای روز و شب خود، بسم اللَّه را بلند می‏گفت. (5).

23- کلینی از صفوان جمّال نقل کرده است: روزهایی پشت سر امام صادق‏علیه السلام نماز خواندم، در نمازهایی که جهری نبود، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را در هر دو سوره بلند می‏گفت. (6).

24- عیاشی از خالد مختار نقل می‏کند: شنیدم امام صادق‏علیه السلام می‏فرمود: آنان را چه می‏شود که نسبت به عظیم‏ترین آیه در کتاب خدا یعنی «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» می‏پندارند که اگر بلند و آشکار گفته شود بدعت است. (7).

25- کلینی از یحیی بن ابی‏عمران همدانی نقل می‏کند: به محضر امام جوادعلیه السلام نامه نوشتم: فدایت شوم، درباره کسی که نمازش را هنگام خواندن سوره فاتحه با بسم اللَّه آغاز می‏کند، اما در سوره‏های دیگر بسم اللَّه را نمی‏گوید چیست؟ عباسی می‏گوید عیبی ندارد.

حضرت به خط مبارکش علی‏رغم گفته عباسی، نوشت اعاده می‏کند، اعاده می‏کند. (8).

آنچه ذکر کردیم کافی است برای کسی که جویای حقیقت باشد!


1) روض الجنان: ج1، ص50؛ مستدرک الوسائل: ج4، ص189، شماره 4456.

2) تفسیر قمی: ج1، ص28 (آیه 46 اسراء(.

3) خصال: ج2، ص604، ابواب صد به بالا، شماره 9.

4) عیون اخبار الرضا: ج2، ص122، باب 35.

5) همان: ص181، باب 44، شماره 5.

6) کافی: ج3، ص315، حدیث 20.

7) تفسیر عیاشی: ج1، ص21، حدیث 16.

8) کافی: ج3، ص313، حدیث 2.