جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

احسان و نیکی

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یـکـی از آداب عـیـد غـدیـر، احـسان و نیکی به اهل ایمان است در این باب، سفارشهای فراوانی از ائمه اطهار (ع) رسیده است از نشانه های اهمیت احسان در این روز، آن است که:

اولا: در اخـبـار و روایـات، با عناوین گوناگون و مختلفی به آن سفارش شده است انفاق، احسان، یـاری، مـساوات، هدیه دادن، مهمانی کردن، اطعام، افطاری دادن، عطوفت و مهربانی و تلاش در رفـع حوایج برادران ایمانی از جمله عناوینی است که برای توصیه به احسان و در اخبار و روایات به کار رفته است.

ثـانـیـا: تـوصیه شده است، کسی که برای احسان در این روز، توان مالی کافی ندارد، وام بگیرد امام عـلـی (ع) مـی فـرمـایـد: «کسی که وام بگیرد، تا به برادران مؤمنش کمک کند، من از سوی خدا ضـمـانت می کنم که اگر او را زنده نگه داشت، بتواند وامش را بپردازد، وگرنه آن دین از عهده او بـرداشـته شود» (1) این در حالی است که می دانیم وام گرفتن از نظر شرع کار پسندیده ای نیست، و اسلام حق الناس را بسیار با اهمیت شمرده است.

حـضـرت امیرالمؤمنین (ع) در یکی از جمعه ها که با روز غدیر مصادف شده بود، خطبه ای خواندند که بخشی از آن بدین قرار است:

خدایتان رحمت کند! هنگامی که بعد از تمام شدن این مجلس متفرق می شوید، معاش خانواده خود را تـوسـعـه دهـیـد، و بـه بـرادرانـتان نیکی کنید، و خدای را به سپاس نعمتی که عطایتان کرده شـکـرگـزاریـد کـار نـیـک در این روز مال را به ثمر می نشاند و عمر را زیاد می کند و مهربانی به یـکـدیـگـر، رحمت و عطوفت خدا را برمی انگیزد، تا آنجا که می توانید از آنچه خدایتان بخشیده، با سخاوت به برادرانتان ببخشید.

شـاد و شـادمـانـه با هم ملاقات کنید و خدای را به شکرانه آنچه عطایتان کرده سپاس گزارید بر آنـان کـه چـشـم امـیـد بـه شـما دارند، بیشتر احسان کنید تا می توانید، بین خود و ضعیفان و زیر دستانتان به مساوات رفتار کنید.

در این روز یک درهم انفاق مساوی دویست هزار درهم است، و خدای اگر بخواهد بیشتر می بخشد.

هـر کس نخست به برادرش نیکی کند، و با اشتیاق به او احسان نماید، پاداش کسی را می گیرد که دراین روز روزه گرفته است (2).


1) المراقبات، ص 464، سطر 2.

2) اقبال الاعمال، ص 463، سطر 20 به بعد.