جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اخبار عرضه احادیث بر قرآن

زمان مطالعه: 2 دقیقه

روایات بسیاری از ائمه‏علیهم السلام نقل شده که می‏گوید: روایات را بر قرآن عرضه کنید، آن چه را موافق قرآن است بپذیرید و مخالف آن را رد کنید. شیخ حرّ عاملی آنها را در باب نهم از ابواب صفات قاضی در «وسائل الشیعه» گردآورده است.

از امام صادق‏علیه السلام روایت شده است که پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: بر هر حقی حقیقتی است و بر هر درستی نوری. آن چه را که موافق کتاب خداست بگیرید و آن چه را مخالف کتاب خداست واگذارید: «فما وافَقَ کتابَ اللّه فَخُذوُه وَما خالَفَ کتابَ اللّهِ فَدَعُوه.» (1).

از امام صادق‏علیه السلام نیز روایت است: «ما لَم یوافِقْ مِنَ الحَدیثِ القرآنَ فَهو زُخرُفٌ«؛ (2) آن چه از حدیث، موافق قرآن نباشد باطل است (باطلی است آراسته به صورت حق(.

ایوب بن حرّ نیز نقل می‏کند شنیدم امام صادق‏علیه السلام می‏فرمود: هر چیزی به قرآن و سنت بر می‏گردد و هر حدیثی که موافق کتاب خدا نباشد، باطل است: «کلّ شیئیٍ مَردودٌ اِلَی الکتابِ والسُّنَّةِ وَکُلُّ حَدیثٍ لا یُوافِقُ کتابَ اللّهِ فَهُوَ زُخْرُفٌ» (3).

این روایات از دو جهت بر سخن ما دلالت می‏کند:

الف. آن چه از این اخبار بر می‏آید آن است که قرآن، معیاری صحیح و مصون از تغییر و تحریف و تصرّف است و قول به تحریف، با عقیده به سلامت قرآن که معیار است، سازگار نیست.

ب. دقت در همه این روایات ثابت می‏کند که شرط لازم برای درستی احادیث، مخالف نبودن با قرآن است نه موافقت، وگرنه باید بسیاری از روایات را ردّ کرد، چون قرآن نسبت به آنها نفیاً و اثباتاً متعرّض نشده است. مخالفت و عدم مخالفت با قرآن هم وقتی معلوم می‏شود که همه سوره‏ها و اجزای قرآن نزد ما موجود باشد، وگرنه ممکن است حدیث، مخالف با چیزی از قرآن باشد که ساقط یا تحریف شده است.


1) وسائل الشیعه: ج 18، باب 9 از ابواب صفات قاضی، حدیث 10.

2) همان، حدیث 12.

3) وسائل الشیعه، ج18، باب 9 از ابواب صفات قاضی، حدیث 15.