جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اختلاف فقها در شرایط آنچه بر آن سجده می‏شود

زمان مطالعه: 4 دقیقه

مسلمانان اتفاق نظر دارند که در نماز، در هر رکعت دوبار سجده واجب است، در اینکه برای چه کسی سجده می‏شود نیز اختلافی ندارند، چون همه سجده‏ها برای خدایی است که زمین و آسمان و همه هستی برایش سجده می‏کنند. (1).

اختلاف در چیزی است که بر آن سجده می‏شود و پیشانی بر آن نهاده می‏گردد. شیعه امامیه معتقد است که باید بر زمین یا روییدنی‏های زمین که خوراکی و پوشاکی نیستند مثل حصیر و امثال آن سجده کرد، مذاهب دیگر در این مسأله با شیعه اختلاف دارند. اینک نقل آراء:

شیخ طوسی (2) که بیانگر آرای فقهاست می‏گوید: سجود جز بر زمین یا آنچه از زمین می‏روید از آنچه که خوردنی و پوشیدنی مثل پنبه و کتان نباشد جایز نیست و در این مسأله با فقهای اهل سنت که سجده بر پنبه، کتان، مو، پشم و… را جایز می‏دانند مخالف است. تا آنجا که می‏گوید: سجده بر چیزی که انسان آن را حمل می‏کند جایز نیست، مثل گوشه عمامه، لبه ردا و آستین پیراهن. شافعی نیز چنین گفته و این از علی‏علیه السلام و ابن عمر، عبادة بن صامت، مالک و احمد بن حنبل نقل شده است.

ابوحنیفه و اصحاب او گویند: اگر بر چیزی سجده کند که خودش حامل آن است، مثل جامه، کفایت می‏کند. و اگر بر چیزی سجده کند که از او جدا نمی‏شود، مثل آنکه دستش را بگسترد و بر آن سجده کند کافی است، ولی مکروه است. این از حسن بصری هم روایت شده است. (3).

علامه حلّی (4) در بیان آرای فقها در مورد سجده می‏گوید: سجده بر چیزی که زمین یا از روییدنی‏های زمین نیست، مثل پوست و پشم، نزد همه علمای ما جایز نیست، ولی جمهور علمای سنت آن را جایز می‏دانند. (5).

در این مسأله شیعه از امامان خویش که همتایان قرآن کریم در حدیث ثقلین‏اند پیروی می‏کند. در اینجا به گوشه‏ای از آنچه از ائمه روایت شده اکتفا می‏کنیم.

صدوق با سند خود از هشام بن حکم نقل می‏کند که از امام صادق‏علیه السلام پرسید: سجده بر چه چیز جایز است و بر چه چیز جایز نیست؟ حضرت فرمود: سجود جز بر زمین یا آنچه از زمین بروید جایز نیست، مگر آنکه خوردنی یا پوشیدنی باشد. پرسید: فدایت شوم علت آن چیست؟ حضرت فرمود: چون سجود، خضوع برای خدای متعال است، پس سزاوار نیست بر آنچه خوردنی و پوشیدنی است سجده شود، چون مردم دنیا بنده چیزی هستند که می‏خورند و می‏پوشند. ساجد در سجودش خدا را می‏پرستد، سزاوار نیست در سجود پیشانی خود را بر چیزی بگذارد که معبود فرزندان دنیا و فریفتگان آنند. (6).

امام صادق‏علیه السلام فرمود: هرچیز که غذای انسان و خوراک و پوشاک او باشد سجده و نماز بر آن جایز نیست، مگر آنکه از روییدنی‏های زمین و غیر میوه باشد، پیش از آنکه بافته و رشته شود، اگر رشته و بافته شد نماز بر آن جایز نیست مگر در حال ضرورت. (7).

پس ملامتی بر شیعه نیست اگر متعهدند بر زمین یا آنچه از زمین می‏روید سجده کنند، تا وقتی که خوردنی و پوشیدنی نباشد، و به امامان خویش اقتدا می‏کنند. به علاوه آنچه اهل سنت در این مورد روایت می‏کنند، نظریه شیعه را تقویت می‏کند. در بحث‏های آینده روشن خواهد شد که سجده بر زمین سنت بوده، سپس رخصت داده شده که بر حصیر و بوریا هم سجده کنند و رخصت سومی ثابت نیست، بلکه منع آن ثابت است (بعداً خواهد آمد(.

محدّث نوری از دعائم الاسلام از امام صادق‏علیه السلام، از پدرانش از علی‏علیه السلام روایت کرده که رسول خداصلی الله علیه وآله فرمود: زمین نسبت به شما نیکوکار است، در زندگی دنیا بر آن تیمم می‏کنید و نماز می‏خوانید و هنگام مرگ شما را در بر می‏گیرد و نعمتی از خداست و برای اوست سپاس. پس برترین چیزی که نمازگزار بر آن سجده می‏کند زمین پاک است. (8).

از امام باقرعلیه السلام نیز روایت شده که فرمود: سزاوار است نمازگزار پیشانی خود را بر زمین و صورت خود را بر خاک بگذارد، چون جلوه‏ای از فروتنی در برابر خداست. (9).

عبدالوهاب بن احمد انصاری مصری (معروف به شعرانی، از بزرگان قرن دهم) گفته است: مقصود ابراز خضوع با سر است، تا صورت را که شریف‏ترین اعضاست بر زمین بگذارد، چه صورت و چه بینی را. بلکه نزد بعضی بر خاک نهادن بینی بهتر است، چون وقتی بینی را بر زمین می‏نهد، در برابر خدا از آن بزرگی و غرور که دارد بیرون می‏آید، چون کسی که ذره‏ای تکبر دارد، حرام است به محضر الهی وارد شود، چون حضور الهی بهشت واقعی است و رسول خداصلی الله علیه وآله فرموده است: هر کس ذره‏ای تکبر در دلش باشد وارد بهشت نمی‏شود. (10).

امام مغربی مالکی رودانی (متوفای 1049 ق) از ابن عباس نقل کرده است: کسی که در سجود، پیشانی و بینی خود را بر زمین نچسباند، نمازش مجزی نیست. (11).

همچنان که اصل عبادت امری توقیفی است، شرایط و احکام آن نیز چنین است و باید از سوی صاحب شریعت و مبیّن و مبلّغ آن یعنی رسول خداصلی الله علیه وآله توضیح داده شود، زیرا آن حضرت به نصّ قرآن کریم، اسوه‏ای است که قرآن را بیان می‏کند و مسلمانان باید احکام دین و جزئیات شریعت را از آن حضرت بیاموزند. (12).


1) رعد: 15؛ فصلت: 37.

2) از بزرگان شیعه در قرن پنجم و دارای تألیفات فراوان (460 – 385 ق) از شاگردان شیخ مفید (413 – 336ق) و سید مرتضی (436 – 355 ق(.

3) الخلاف: ج1، ص358 – 357، مسأله 113،112 کتاب الصلاة.

4) حسن بن یوسف بن مطهّر حلّی (726 – 648 ق) پیشوای شیعه در قرن هفتم و هشتم.

5) تذکره: ج2، ص434، مسأله 100.

6) وسائل الشیعه: ج3، باب 1 از ابواب ما یسجد علیه حدیث 1. روایات دیگری هم در همانجا هست که همه می‏رساند هدف از سجود، فروتنی است و این تنها در سجده بر زمین فراهم می‏آید.

7) همان: حدیث 11.

8) مستدرک الوسائل: ج4، باب 10 از ابواب ما یسجد علیه، حدیث 1.

9) همان، حدیث 2.

10) الیواقیت والجواهر فی عقائد الأکابر: ج1، ص164، چاپ اول.

11) جمع الفوائد من جامع الأصول ومجمع الزوائد: ج1، ص214، شماره 1515.

12) ر.ک: احزاب: 21 «لَقَدْ کانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ«؛ حشر: 7 «ما آتاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَما نَهاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا«.