جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع صحابه در قرآن

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن کریم، اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله را به انواع مختلفی تقسیم می‏کند، بدون فرق بین بدری و غیر بدری و بین آنکه قبل از حدیبیه ایمان آورده باشد یا پس از آن، قبل از فتح به مسلمانان پیوسته باشد یا پس از آن. چهره‏های اصلی این گروه‏ها از این قرار است:

1- منافقان شناخته شده (منافقون: 1)

2- منافقان نیرنگ‏باز (توبه: 101)

3- بیماردلان (احزاب: 12)

4- گوش سپردگان به فتنه‏گران دشمن (توبه: 47 – 45)

5- آمیزندگان کار خوب و بد (توبه: 102)

6- افراد در آستانه ارتداد (آل‏عمران: 154)

7- تسلیم شدگان غیرمؤمن (حجرات: 14)

8- مؤلفة القلوب (توبه: 60)

9- فاسق (حجرات: 6)

10- از جبهه گریزان در مقابل کفار (انفال: 16 – 15)

این ده گروه از اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله را نمی‏توان عادل و باتقوا شمرد و آیاتِ ستایشگر اهل عدالت و تقوا هم شامل اینان نمی‏شود، وگرنه در مفهوم آیات تناقض پیش می‏آید.

قرآن کریم از ارتداد گروهی از صحابه پس از رحلت پیامبرصلی الله علیه وآله خبر می‏دهد:

»وَما مُحَمَّدٌ إِلاَّ رَسُولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُلُ أَ فَإِنْ ماتَ أَوْ قُتِلَ انْقَلَبْتُمْ عَلی أَعْقابِکُمْ…«. (1) اگرچه آیه، لحنِ شرطی و اگری دارد (آیا اگر پیامبر بمیرد یا کشته شود به جاهلیت بر می‏گردید؟) و قضیه شرطیّه بر وقوعِ آن دلالت نمی‏کند، ولی مضمون آن می‏رساند که در میان صحابه پیامبر در زمان نزول آیه یعنی در سال سوم هجری در جنگ اُحد، کسانی بودند که رفتار و کارهایشان نشان می‏داد که ممکن است پس از رحلت پیامبرصلی الله علیه وآله، مرتدّ شوند. پس چگونه می‏توان همه اصحاب را، حتی همه شرکت کنندگان در نبرد اُحد را یکسان دانست؟ تا چه رسد به آنان که پس از اُحدیون ایمان آوردند و پایین‏تر از آنان بودند!

وقتی این آیات، به آیاتِ ستایشگر از مؤمنان ضمیمه شود، مفسّر به یک نتیجه روشن می‏رسد و آن این که صحابه پیامبرصلی الله علیه وآله، برخی صالح بودند و برخی ناصالح، برخی چنان والا بودند که به برکت وجود آنان باران می‏بارید و بعضی ایمانی داشتند که به چیزی نمی‏ارزید.


1) آل عمران: 144.