این کلمه ترکیب از دو واژه است که هر کدام مفهومی دارد. مفهوم «اهل» را میتوان از موارد استعمال آن مشخص کرد:
اهل امر و نهی، اهل انجیل، اهل کتاب، اهل اسلام، اهل یک مرد، اهل آب و….
این موارد نشان میدهد که کلمه «اهل» به صورت مضاف در مورد کسی که ارتباطی قوی با مضافٌالیه دارد به کار میرود. اهل امر و نهی کسانیاند که عهدهدار حکومت و برانگیختن و بازداشتناند. اهل انجیل کسانیاند که به این کتاب اعتقاد دارند، مثل اهل کتاب و اهل اسلام.
به گفته همه اهل لغت، اهل و آل دو کلمه است که یک معنی دارد. ابنمنظور گوید: آلِ مرد، یعنی اهل او. آل اللَّه و آل رسوله یعنی اولیای او. اصلِ آل، اهل بوده که «ها» تبدیل به همزه شده و «أأل» شده، و چون دو همزه متوالی بوده، دومی تبدیل به الف شده است، مثل آدم و آخر و در فعل مثل آمَنَ و آزر….
طبق معنایی که گفته شد، وقتی لفظ اهل به کلمهای اضافه میشود، مقصود از آن همان مضاف است که پیوند خاصّی با مضافٌالیه دارد. اهلِ یک شخص، یعنی ویژهترین افراد نسبت به او. اهل مسجد یعنی آنان که زیاد به مسجد رفت و آمد میکنند. اهل جنگل یعنی ساکنانِ جنگل. دقت در موارد این کلمه، تردیدی باقی نمیگذارد که اهل، شامل همسر و فرزندان، بلکه کسان دیگری که به نوعی به یک خانواده مرتبطاند میشود و فرقی بین فرزندان و همسران نیست. از این رو در قرآن به همسر ابراهیمعلیه السلام هم اطلاق شده است. (1).
1) قالُوا أَ تَعْجَبِینَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ رَحْمَتُ اللَّهِ وَبَرَکاتُهُ عَلَیْکُمْ أَهْلَ الْبَیْتِ» (هود: 73(.