جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بررسی آیه تطهیر

زمان مطالعه: 5 دقیقه

به بررسی تفصیلی آیه دوم (آیه تطهیر) می‏پردازیم که پیرامون آن بحث‏های فراوانی شده و کتاب‏هایی در باره آن تألیف شده که به شبهه‏ها و پاسخ آنها پرداخته است.

مفسران در این که مقصود از «اهل بیت» در این آیه چیست، نظرات مختلفی دارند و مهم‏ترین آنها دو نظریه است:

1. این که مقصود، دختر و داماد پیامبرصلی الله علیه وآله و دو فرزند آنان حسن و حسین‏علیهم السلام است.

2. مقصود، همسران پیامبرصلی الله علیه وآله است.

پس از بررسی قابلیت لفظ برای شمول هر دو مقصود، باید دید کدام یک مراد است. قرائنی وجود دارد که به روشنی دلالت دارد که مقصود از این کلمه، جمع خاصی است که رابطه ویژه‏ای با خاندان پیامبرصلی الله علیه وآله دارند، نه همه آنان که به این خاندان منسوب‏اند. اما قرائن از این قرار است:

قرینه اول: لامِ عهد در «اهل البیت«

گاهی الف و لام در یک کلمه، معنای جنس را می‏رساند، مثل: «إِنَّ اْلإِنْسانَ لَفِی خُسْرٍ«. (1) گاهی در بر گیرنده همه افراد آن است، مثل «جاهِدِ الْکُفَّارَ وَ الْمُنافِقِینَ» (2) یعنی با همه کافران و منافقان بستیز. گاهی هم الف و لام عهد است و اشاره به مورد خاصی است. الف و لام در «البیت» نه جنس را می‏رساند، نه استغراق افراد را، چون نه می‏خواهد حکم جنس و طبیعت اهل بیت را بگوید، و نه می‏خواهد حکمی درباره همه خاندان‏ها در جهان یا خانواده‏های پیامبر را بیان کند و گرنه به جای مفرد، از کلمه جمع (بیوت) استفاده می‏کرد، همچنان که در اول آیه خطاب به همه همسران «بیوتکن» آمده است.

پس مقصود، معنای سوم است، یعنی خانواده خاص و مورد نظر. آیه اشاره به پاکی خاندان خاصی می‏کند که میان گوینده و مخاطب معلوم است. حال باید دید که آن خاندان و آن خانه کدام است؟ آیا خانه همسران آن حضرت است، یا خانه فاطمه‏علیها السلام و شوهرش و دو فرزندش حسن و حسین‏علیهم السلام؟

اولی که نیست، چون همه همسرانش یک خانه نداشتند که الف و لام اشاره به آن باشد. هر کدام در خانه جدا بودند و اگر یکی از آنها مقصود بود، آیه مخصوص به آن می‏شد در حالی که اتفاقی است که چنین نیست، به علاوه طبق این نظر، خانه فاطمه‏علیها السلام خارج از آنها می‏شود، در حالی که روایات، گویای شمول آیه نسبت به خانه اوست و بحث بر سر این است که آیا همسران پیامبرصلی الله علیه وآله را هم در بر می‏گیرد یا نه؟

همه این‏ها بر این پایه است که مقصود از بیت، خانه ساخته شده از گچ و چوب و آجر باشد، که روشن شد متعین آن است که بر خانه خاصی اشاره باشد و آن خانه جز خانه فاطمه‏علیها السلام نیست. چون جز آن خانه، خانه خاصی که صلاحیت حمل آیه بر آن را داشته باشد نیست.

اما اگر بگوییم که مقصود از بیت و خانه، همچنان که خانه ساخته شده از خاک و گل است، گاهی هم مقصود از آن، خاندان است، مثل «بیت نبوت«، «بیت وحی«، نوعی تشبیه به محسوس شده است. ناچار باید مقصود، کسانی باشند که منتسب به نبوت و وحی‏اند و رابطه معنوی خاص با این خاندان دارند که با توجه به آن، اهل این خانه به شمار می‏آیند. آن ارتباط ویژه، همان پاکی روح و فکر است و شامل هر کسی که صرفاً ارتباط سببی و نسبی داشته باشد نمی‏شود.

زمخشری در تفسیر خود، با توجه به این نکته می‏گوید: این که آیه مربوط به همسر ابراهیم، او را اهل آن خانه به شمار آورده، برای آن است که او در خانه آیات الهی و مهبط معجزات و امور خارق‏العاده بود، او می‏بایست با وقار باشد و پیراسته از آن چه زنان دیگر که در غیر خاندان نبوت رشد یافته‏اند، باید به جای تعجّب، خدا را تسبیح و تمجید کند. فرشتگان هم در جمله «رَحْمَتُ اللَّهِ وَبَرَکاتُهُ عَلَیْکُمْ أَهْلَ الْبَیْتِ» (3) به این نکته اشاره کرده‏اند و هدف این بوده که بگویند خدای عزیز با امثال این‏ها شما را گرامی داشته و به نعمت خویش مخصوص ساخته است. (4).

بنابراین، آیه را نمی‏توان به همه کسانی که از راه پیوندهای جسمانی به خانه‏ای حتّی خانه فاطمه‏علیها السلام مرتبطاند تفسیر کرد، مگر آن که آن رابطه‏ها و زمینه‏های معنوی مورد اشاره، وجود داشته باشد. همه کسانی که خانه را به خانه ساخته شده از سنگ و خاک تفسیر کرده‏اند، بیراهه رفته‏اند.

گفتگوی ظریفی میان امام باقرعلیه السلام و مفسّر معروف، «قتاده» اتفاق افتاده که امام‏علیه السلام، او را به همین نکته آگاهانیده است. وقتی قتاده در برابر امام‏علیه السلام نشست، گفت: من در برابر فقها و در مقابل ابن‏عباس نشسته‏ام، تا کنون چنین اضطراب درونی که در مقابل شما به من دست داده، برایم پیش نیامده است. امام باقرعلیه السلام پرسید: وای بر تو، می‏دانی کجایی؟ تو در برابر خانه‏هایی هستی که خداوند اجازه داده تا رفعت یابند و نام خدا در این خانه‏ها یاد شود. مردانی صبح و شام در این خانه‏ها خدا را یاد می‏کنند که هیچ داد و ستدی آنان را از یاد خدا و برپایی نماز و ادای زکات باز نمی‏دارد. (5) تو آنجایی و آنان ماییم. قتاده گفت: به خدا راست گفتی فدایت شوم. به خدا این خانه‏ها، خانه‏های سنگ و گِل نیست. (6).

این قرینه، مفسّر را بر می‏انگیزد تا در باره کسانی که با رشته‏های خاصی به این خانه پیوستگی دارند تحقیق کند. پس سخن آنان که مقصود از اهل بیت را همسران پیامبرصلی الله علیه وآله می‏دانند درست نیست، چون آن رشته‏های خاصّ پیوند، میان آنان و آن خاندان وجود نداشته است، نهایت چیزی که بوده، آن است که آنان زنانی مسلمان بودند.

قرینه دوم: مذکر بودن ضمیرها

خدای سبحان، وقتی همسران پیامبرصلی الله علیه وآله را خطاب می‏کند، ضمیر مؤنث به کار می‏برد، اما وقتی به «اِنَّما یُریدُ اللّه…» می‏رسد، ضمیر خطاب را از مؤنث به مذکر تغییر می‏دهد (عنکم، یطهرکم(. اگر مقصود همسران پیامبرصلی الله علیه وآله بودند، چرا ضمیر عوض شده است؟ در حالی که در قسمت‏های مربوط به همسران پیامبرصلی الله علیه وآله، همه افعال و ضمائر، مؤنث است (لستُنَّ، اتّقیتُنَّ، لا تَخضَعْنَ، قُلنَ، قَرْنَ، بیوتِکُنَّ، اَقِمْن، آتینَ، أطعْنَ، واذکُرنَ، بیوتکنّ(. چرا به ضمیر مذکر عدول کرده است؟ آیا این نشان نمی‏دهد که مقصود از اهل بیت، همسران پیامبرصلی الله علیه وآله نیستند؟

قرطبی در تفسیر خود سعی کرده از این اشکال، چنین پاسخ دهد که مذکر آمدن ضمیر به لحاظ «اهل» است. مثلاً کسی به رفیقش می‏گوید: اهل تو چگونه‏اند؟ منظورش همسر یا همسران است. او هم می‏گوید «هُم بخیر» – خوبند (یعنی با ضمیر مذکر…) (7) لیکن این تلاش، بیهوده است. بر فرض هم عرب چنین کاربردی داشته باشد، جایی است که «اهل» اول ذکر شود، سپس ضمیر به آن برگردد، نه برعکس. در حالی که در آیه شریفه یکی از دو ضمیر (عنکم) قبل از «اهل البیت» است. به علاوه، استشهاد به آیه مربوط به همسر ابراهیم نادرست است، چون خطاب در آن به حضرت ابراهیم و همسر اوست، نه فقط به همسرش، پس می‏توان از بابِ تغلیبِ برتر، ضمیر را مذکر آورد، در حالی که در این آیه، فرض بر این است که درباره فقط همسران پیامبر است، پس جایی برای تغلیب نیست.

قرینه سوم: عدول از سیاق

آیات مربوط به همسران پیامبرصلی الله علیه وآله، از آیه 28 آغاز می‏شود و به آیه 34 ختم می‏گردد. در این آیات، همسران پیامبرصلی الله علیه وآله را یک بار با تعبیر «الأزواج» و دو بار با تعبیر «نساء النبی» خطاب کرده که هر دو صریح در همسران اویند. به چه دلیل از این تعبیر عدول کرده و «اهل البیت» فرموده؟ عدول از آن سیاق، قرینه است که مخاطب به اهل بیت، غیر از مخاطب با آن دو تعبیر است.

این سه قرینه یقین می‏آورد که مراد از اهل بیت، همسران پیامبرصلی الله علیه وآله نیستند. اما این که مصداق آن چه کسانی‏اند، در احادیث فراوان پیامبرصلی الله علیه وآله بیان شده است.


1) عصر: 2.

2) توبه: 73.

3) هود: 73.

4) کشّاف: ج2، ص107.

5) فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ…» (نور: 37 – 36(.

6) کافی: ج 6، ص 257 – 256.

7) جامع الاحکام: ج 14، ص 182.