حضرت موسیعلیه السلام در اواخر عمر شریفش، الواح مقدّس را که در بردارنده شریعت او بود، همچنین زره، سلاح و آثار دیگرش را در صندوقی گذاشت و صندوق را به وصیّ خود «یوشع بن نون» سپرد. از همینجا آن صندوق نزد بنیاسرائیل اهمیت ویژهای یافت. در جنگهایی که میان آنان و دشمنانشان پیش میآمد، آن صندوق را به عنوان تبرک با خود میبردند و به سبب آن از خداوند نصرت میطلبیدند و تا وقتی که آن صندوق میان آنان بود، با عزّت میزیستند. امّا وقتی که در دین سست شدند و تأثیر عامل بازدارنده اخلاقی در میان ایشان کم شد، دشمنانشان توانستند آنان را شکست دهند و آن صندوق مقدس را هم به غارت ببرند.
چون خدایسبحان پس از مدتی طالوت را به عنوان پادشاه و فرمانده بنی اسرائیل برگزید، پیامبرشان به ایشان گفت: نشانه صدق او و اینکه طالوت از سوی خداوند به فرماندهی تعیین شده است، آن است که صندوق را نزد شما میآورد. قرآن در اشاره به این داستان میفرماید:
»وَ قالَ لَهُمْ نَبِیُّهُمْ إِنَّ آیَةَ مُلْکِهِ أَنْ یَأْتِیَکُمُ التَّابُوتُ فِیهِ سَکِینَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ بَقِیَّةٌ مِمَّا تَرَکَ آلُ مُوسی وَ آلُ هارُونَ تَحْمِلُهُ الْمَلائِکَةُ إِنَّ فِی ذلِکَ لَآیَةً لَکُمْ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ» (1).
»پیامبرشان به آنان گفت: نشانه فرمانروایی او آنست که تابوت را برای شما میآورد، در آن مایه آرامشی از سوی خداست و بازماندهای از آنچه خاندان موسی و خاندان هارون برجا گذاشتهاند. آن صندوق را فرشتگان حمل میکنند. به یقین در این موضوع، نشانهای است، اگر اهل ایمان باشید.«
دقت در آیه میرساند که قرآن کریم، از زبان پیامبر نقل میکند که بنیاسرائیل به آن صندوق تبرک میجستند و آن قدر ارزش و شرافت داشته که فرشتگان آن را حمل میکردند. اینک میپرسیم: اگر این کار، با اصول توحید، ناسازگار است، چگونه آن پیامبر، این خبر را به صورت یک مژده به آنان نقل میکند؟
1) بقره: 248.