جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تشیع، ساخته و پرداخته عبدالله بن سبا

زمان مطالعه: 2 دقیقه

طبری درباره این توهّم ساختگی می‏نویسد:

»یک یهودی به نام عبداللَّه بن سبا (ابن سوداء) در صنعا، در زمان عثمان اظهار مسلمانی کرد و در بین مسلمانان نفوذ نمود و شروع به رفت و آمد در شهرها و مراکز مسلمانان همچون شام، کوفه، بصره ومصر کرده و بشارت می‏داد که پیامبر اکرم‏صلی الله علیه وآله هم مانند عیسی بن مریم باز خواهد گشت و علی‏علیه السلام وصیّ محمدصلی الله علیه وآله است، آنگونه که هر پیامبر را جانشینی است. و علی خاتم اوصیاست، آن سان که حضرت محمد خاتم پیامبران است و عثمان حق این وصیّ را غصب کرده و در حق او ستم نموده است، پس باید با او مبارزه کرد تا حق به حقدار برسد.

عبداللَّه بن سبا دعوتگران خود را در مناطق اسلامی پخش کرد و به آنان گفت که امر به معروف و نهی از منکر کنند و از فرمانروایان انتقاد کنند. گروه‏هایی از مسلمانان به او گرویدند که از صحابه بزرگوار یا تابعین شایسته بودند، مثل ابوذر، عمار یاسر، محمد بن حذیفه، عبدالرحمن بن عدیس، محمد بن ابی بکر، صعصعة بن صوحان، مالک اشتر و مسلمانان نیکو وشایسته دیگر. پیروان او در اجرای نقشه پیشوای خود، مردم را بر ضدّ حاکمان می‏شوراندند ونامه‏هایی در نکوهش از فرمانروایان نوشته به شهرهای دیگر می‏فرستادند. در نتیجه، عده‏ای از مسلمانان با تحریک آنان قیام کردند و به مدینه آمدند و عثمان را در خانه‏اش محاصره کرده و کشتند. همه این‏ها با رهبری و اقدام پیروان عبداللَّه بن سبا بود.

مسلمانان با علی‏علیه السلام بیعت کردند، طلحه و زبیر بیعت را شکسته به بصره رفتند. پیروان ابن سبا چون دیدند سران دو سپاه در حال تفاهمند و اگر تفاهمی صورت گیرد، آنان را به خاطر خون عثمان پیگیری خواهند کرد، شبانه گرد آمدند و تصمیم گرفتند که میان دو سپاه نفوذ کنند و بی آنکه کسی بفهمد، جنگ را بر افروزند. آنان در اجرای این نقشه موفق شدند و پیش از آنکه دو لشکر متخاصم بفهمند، سیاستمداران دو جبهه را نسبت به یکدیگر بد بین کرده و به جان هم انداختند. جنگ بصره اینگونه رخ داد بی‏آنکه سران دو سپاه، نظر یا علمی داشته باشند«. (1).

داستان پیروان عبداللَّه بن سبا، بر اساس آنچه طبری در حوادث سال 36 – 30 هجری در کتاب خود نوشته، تا اینجا به پایان می‏رسد. تاریخ‏نگاران و مقاله نویسان بعدی آن را به عنوان یک حقیقت پذیرفته و نقل کرده‏اند و همه افکار و نظریه‏ها را بر این پایه نهاده‏اند و در طول قرن‏ها و نسل‏ها در گمان اینان، شیعه زاییده پیروان عبداللَّه بن سبا به شمار آمده است. نیازی نیست نام کسانی را که داستان طبری را مبنای ادعای خود قرار داده‏اند ذکر کنیم.

این وضع مسلمانانی است که درباره شیعه نوشته‏اند. امّا خاورشناسانی که طفیلی سر سفره مسلمانان‏اند در بررسی‏های خود همین فرضیه نادرست را پیروی کرده‏اند.


1) تاریخ طبری: ج3، ص378.