جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

زیارت قبر پیامبر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

همه آنچه گفته شد، درباره زیارت قبور مسلمانان بود. امّا زیارت قبر پیامبر و امامان و شهدا و شایستگان، بی‏شک نتایج سازنده‏ای دارد که به آن اشاره می‏کنیم. و نیز احادیثی را یاد می‏کنیم که درباره زیارت قبورشان است، تا بحث هم آمیخته به تحلیل باشد، هم همراه دلیل.

امّا تحلیل: زیارت قبور این شخصیت‏ها نوعی سپاس و تقدیر از فداکاری‏های آنان است، واعلام به نسل حاضر است تا بدانند که این، پاداش کسانی است که راه حق و هدایت و فضیلت و دفاع از عقیده را می‏پویند. این هدف، نه تنها ما را به زیارت قبورشان برمی‏انگیزد، بلکه به ماندگاری نام و خاطره‏های آنان و حفظ آثار و برپایی جشن‏ها و مراسم به یاد میلادشان می‏انجامد و برپایی مجالس و ایراد سخنرانی‏های سودمند در ایام رحلتشان را در پی دارد و این نکته بر هر عاقل هوشیاری روشن است.

از همین جاست که ملت‏های زنده، به زیارت مدفن پیشوایان و شخصیت‏های خود می‏شتابند که جان و مالشان را در راه نجات مردم و آزادی آنان از چنگال استعمارگران و ستمگران فداکرده‏اند و برای زنده نگه داشتن یاد آنان مجالس برپا می‏کنند و بر ذهن هیچ کدامشان نمی‏گذرد که اینگونه بزرگداشت‏ها پرستش آنان است. بزرگداشت خاطره شخصیت‏ها کجا و پرستش آنان کجا؟ این بزرگداشت، ارج نهادن به تلاش‏های آنان است، ولی عبادت، خدا شمردن و ربّ گرفتن آنان است، آیا کسی از ما یا دیگران هست که این دو را در هم آمیزد؟ هرگز، به شرط آنکه در مقوّمات و مفهوم اصلی عبادت و تعریف آن که در دو بخش گذشته بود، نیک بنگرد.

اینک که آثار سازنده زیارت قبور به نحو مطلق و زیارت قبور اولیا و نیکان روشن شد، به روایاتی می‏پردازیم که به زیارت پیامبر اعظم‏صلی الله علیه وآله تشویق می‏کند: پیشوایان مذاهب چهارگانه و راویان و حدیث‏نگاران آنان در مجموعه‏های حدیثی، روایات فراوانی درباره زیارت قبر پیامبرصلی الله علیه وآله نقل کرده‏اند که به پاره‏ای از آنها اشاره می‏شود: (1).

1. عبداللَّه بن عمر روایت کرده است که پیامبرصلی الله علیه وآله فرمود: هرکس قبر مرا زیارت کند، شفاعتم برای او واجب می‏شود.

2. عبداللَّه بن عمر: هرکه مرا زیارت کند و جز زیارت من انگیزه‏ای نداشته باشد. بر من است که او را روز قیامت شفیع باشم.

3. عبداللَّه بن عمر: هرکس حج گزارد و قبر مرا پس از وفاتم زیارت کند، همچون کسی است که مرا در حال حیاتم زیارت کرده است.

4. عبداللَّه بن عمر: هرکه خانه خدا را زیارت کند و مرا زیارت نکند به من جفا کرده است.

5. عمر: هر کس قبر مرا یا مرا زیارت کند، شفیع او یا گواه او خواهم بود.

6. حاتم بن ابی بلتعه: هرکس پس از وفاتم مرا زیارت کند، گویا مرا در حال حیاتم دیدار کرده است.

7. ابوهریره: هرکس پس از وفاتم مرا زیارت کند، گویا مرا در حال حیات زیارت کرده است و هرکه مرا زیارت کند، روز قیامت شفیع یا شاهد و گواه او خواهم بود.

8. انس بن مالک: هرکس در مدینه به خاطر خدا مرا زیارت کند، شفیع او خواهم بود.

9. انس بن مالک: هرکس مرا در حال ممات زیارت کند، گویا مرا در حال حیات دیدار کرده است و هرکس قبر مرا زیارت کند، شفاعت او در روز قیامت بر عهده من است و هیچ کس از امتم که وسعت و توان مالی داشته باشد ولی مرا زیارت نکند، معذور نیست.

10. ابن عباس: هرکس مرا در حال مرگم زیارت کند، چونان کسی است که مرا در حال حیات دیدار کرده است و هرکس مرا زیارت کند تا آنجا که به قبر من برسد، روز قیامت، شاهد یا شفیع او خواهم بود.

این ده حدیث را حدیث نگاران روایت کرده‏اند و اسناد همه را تقیّ الدین سبکی (متوفای 756 ه) در کتاب «شفاء السقام» خود آورده و آن‏ها را صحیح دانسته است. هرکه جویای تفصیل است به آنجا رجوع کند. (2).


1) این احادیث به صورت مرفوعه، از قول پیامبرصلی الله علیه وآله نقل شده است.

2) شفاء السّقام فی زیارة خیر الأنام، باب اول، احادیث زیارت پیامبرصلی الله علیه وآله. نیز ر.ک: وفاء الوفا بأحوال دار المصطفی: ج4، ص1336.