جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سجده بر لباس به خاطر عذر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

دو مرحله پیشین را شناختی. اگر مرحله سومی بود، مرحله جواز سجده بر غیر زمین و آنچه از زمین می‏روید به خاطر عذر و ضرورت بود. به نظر می‏رسد این رخصت پس از دو مرحله یاد شده بوده، چون رسول خداصلی الله علیه وآله به شکایت اصحاب نسبت به گرما توجهی نمی‏کرد و او و اصحابش با تحمّل گرما و رنج بر زمین سجده می‏کردند، لیکن خداوند برای رفع حرج اجازه داد به خاطر عذر یا ضرورت بر جامه سجده کنند. اینک برخی از روایات این مسأله:

1- انس بن مالک گوید: هرگاه با پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم و یکی از ما نمی‏توانست پیشانی بر زمین بگذارد، لباس خود را پهن کرده، بر آن سجده می‏کرد.

2- در صحیح بخاری است: با پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم، از شدت گرما یکی از ما کنار لباسش را زیر پیشانی می‏گذاشت، هر گاه یکی نمی‏توانست پیشانی خود را بر زمین بگذارد، لباسش را پهن می‏کرد.

3- در تعبیر دیگری است: وقتی با پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم، بعضی از ما از شدت گرما لبه لباس خود را در محل سجده می‏گسترد. (1).

این روایت را که منابع حدیثی نقل کرده‏اند، حقیقت نقل‏های دیگر را در این زمینه نسبت به جواز سجود بر لباس در حالت اختیار نیز روشن می‏کند، زیرا روایت انس تصریح دارد که آنان در حال ضرورت چنین می‏کردند، پس قرینه می‏شود بر اینکه این روایت‏های مطلق هم در موارد ضرورت است. اینک برخی روایات این موضوع:

1- عبداللَّه بن محرز از ابوهریره نقل می‏کند: رسول خداصلی الله علیه وآله بر گوشه عمامه‏اش سجده می‏کرد. (2).

این روایت با آنکه معارض با روایتی است که پیامبرصلی الله علیه وآله از سجده بر آن نهی کرده، بر صورتِ عذر و ضرورت حمل می‏شود. بیهقی در سنن خود به این تصریح کرده و گفته است: شیخ گوید: آنچه در این مورد از پیامبرصلی الله علیه وآله روایت شده که بر گوشه عمامه سجده می‏کرد، چیزی را ثابت نمی‏کند و بهترین روایت در این مورد چیزی است که حسن بصری از اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله حکایت کرده است. (3).

از ابن راشد روایت شده است که گفت: مکحول را دیدم بر عمامه‏اش سجده می‏کرد. گفتم چرا بر آن سجده می‏کنی؟ گفت: جلوی سرما را نسبت به دندان‏هایم می‏گیرم. (4).

2- از انس نقل شده است: با پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم و بعضی از ما بر لباسش سجده می‏کرد. (5).

این روایت به قرینه آنچه از او نقل کردیم و آنچه از بخاری روایت شده، بر صورت عذر حمل می‏شود. آنجا گوید: در شدت گرما با پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم، هرگاه یکی از ما نمی‏توانست صورت خود را بر زمین بگذارد، لباس خود را پهن می‏کرد و بر آن سجده می‏کرد. (6) آنچه نسائی روایت کرده نیز مؤید آن است: هرگاه در نیمه‏های روز پشت سر پیامبرصلی الله علیه وآله نماز می‏خواندیم، برای گریز از گرما بر لباس‏هایمان سجده می‏کردیم. (7).

روایات دیگری هم هست که دلالتی ندارد، چون بیش از این نمی‏رساند که پیامبرصلی الله علیه وآله روی پوست نماز خوانده، اما اینکه بر آن سجده کرده، دلالتی بر آن ندارد.

3- مغیرة بن شعبه گوید: رسول خداصلی الله علیه وآله بر حصیر و پوست دبّاغی شده نماز می‏خواند. (8).

این روایت با آنکه به خاطر یونس بن حرث ضعیف است، نمی‏تواند با روایات مربوط به دو مرحله پیشین هم برابری و مقابله کند.


1) صحیح بخاری: ج1، ص101؛ صحیح مسلم: ج2، ص109؛ مسند احمد: ج1، ص100، السنن الکبری: ج2، ص106.

2) کنز العمال: ج8، ص130، شماره 22238.

3) سنن بیهقی: ج2، ص106.

4) المصنف، عبدالرزاق: ج1، ص400، و نیز در سیرتنا و سنّتنا، فصل سجده بر تربت: ص93.

5) السنن الکبری: ج2، ص106.

6) صحیح بخاری: ج2، ص64، کتاب الصلاة.

7) جامع الأصول: ج5، ص468، شماره 3660.

8) سنن ابی‏داود: باب نماز بر خمره، شماره 331.