جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عبدالله بن سبا، یک افسانه تاریخی

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

تا کنون فرض کردیم که عبداللَّه بن سبا وجود خارجی داشته و وضع را برای مسلمانان آشفته می‏ساخته است. نمی‏توان پذیرفت یک یهودی حیله‏گر و متظاهر به اسلام، بتواند تا این حدّ قدرت داشته باشد که بر ضدّ خلافت آشوب برانگیزد و افراد خود را در شهرها بپراکند، با دیگران نامه‏نگاری داشته باشد، تا به آنجا که کار به کشتن خلیفه بیانجامد و در نتیجه، دو سپاه در بصره روی هم قرار گیرند و آنان را هم به جان هم اندازد و از این میان مذهبی به نام شیعه پدید آید…

اکنون به حقیقت دیگری بر می‏گردیم که پژوهشگران معاصر پرده از آن برداشته‏اند و آن این است که شواهد و قراین نشان می‏دهد که عبداللَّه بن سبا نیز مثل «مجنونِ» بنی عامر و بنی هلال است، اینگونه چهره‏ها و قهرمان‏ها همه ساخته و پرداخته قصّه گویان و افسانه سرایان است، تا وسیله سرگرمی حرمسراها و ناز پروردگان باشد، و گرنه روی زمین وجود خارجی نداشته‏اند. دکتر طه حسین در کتاب «الفتنة الکبری» به این نکته رسیده است، خاورشناسانی چند نیز از او پیروی کرده‏اند. علاقةمندان به نتیجه پژوهش این بزرگان درباره عبداللَّه بن سبا به منابع پاورقی رجوع کنند. (1).


1) اصل الشیعة واصولها، کاشف الغطاء، ص 73، الفتنة الکبری، طه حسین، ص134 بخش ابن سبا.الغدیر، ج9 ص 220، عبداللَّه بن سبا، سید مرتضی عسکری، نظریّة الامامة، أحمد محمود صبحی، ص37.