سنت، برخاسته از «کتاب الله» است
هیچ کس نمیتواند «کفانا کتاب الله» بگوید و احادیث و سنت نبوی را که در مورد تفسیر و تبیین حقایق قرآن و فهم ناسخ و منسوخ و خاص و عام قرآن است یا مربوط به تعلیمات اسلام در اصول و فروع دین میباشد نادیده بگیرد. زیرا آیات قرآن مجید، سنت پیغمبر اکرم (ص) و کلمات و افعال او را برای مسلمین حجت شمرده، و آن را از منابع اصلی فهم اسلام و استنباط احکام قرار داده است: «و ما آتیکم الرسول فخذوه و ما نهاکم عنه فانتهوا، آنچه را رسول خدا (ص) برای شما آورده (و به شما دستور داده) بگیرید (و عمل کنید) و آنچه را نهی کرده خود داری نمایید«. (1).
»و ما کان لمؤمن و لا مؤمنة اذا قضی الله و رسوله امرا ان یکون لهم الخیرة من امرهم و من یعص الله و رسوله فقد ضل ضلالا مبینا، هیچ مرد و زن با ایمانی حق ندارد هنگامی که خدا و پیامبرش امری را لازم بدانند اختیاری (در برابر فرمان خدا) داشته باشند، و هر کس نافرمانی خدا و رسولش را کند گرفتار گمراهی آشکاری شده است«. (2).
آنها که به سنت پیامبر (ص) بی اعتنا هستند در واقع قرآن را نادیده گرفتهاند، ولی بدیهی است که سنت پیامبر (ص) باید از طرق معتبر ثابت گردد و هر سخنی را هر کس به آن بزرگوار نسبت دهد نمیتوان پذیرفت.
علی (ع) در یکی از سخنانش میفرماید: «و لقد کذب علی رسول الله- صلی الله علیه و آله و سلم- حتی قام خطیبا فقال: من کذب علی متعمدا فلیتبوا مقعده من النار، در زمان حیات پیامبر (ص) دروغهایی به آن حضرت بستند تا آنجا که برخاست و خطبهای خواند و فرمود: هر کس عمدا دروغی به من ببندد باید آماده قرار گرفتن در جایگاه خود در آتش باشد«. (3) شبیه همین معنی در صحیح بخاری نیز آمده است. (4).
1) سوره حشر، آیه 7.
2) سوره احزاب، آیه 36.
3) نهج البلاغه، خطبه 210.
4) صحیح بخاری، جلد 1، صفحه 38 (باب اسم من کذب علی النبی (ص((.