جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

معجزات، علم غیب و مسئله عبودیت پیامبران

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

عبودیت پیامبران هرگز مانع از آن نیست که آنها به اذن و فرمان خداوند از امور پنهانی مربوط به حال و گذشته و آینده آگاه باشند: «عالم الغیب فلا یظهر علی غیبه احدا الا من ارتضی من رسول، خداوند دانای غیب است، و هیچ کس را بر اسرار غیبش آگاه نمی‏سازد، مگر رسولانی را که برگزیده است‏«. (1).

می‏دانیم: یکی از معجزات مسیح (ع) این بود که به مردم از پاره‏ای از امور پنهانی خبر می‏داد: «و انبئکم بما تاکلون و ما تدخرون فی بیوتکم، من شما را از آنچه می‏خورید و در خانه‏های خود ذخیره می‏کنید خبر می‏دهم‏«! (2).

پیامبر اسلام (ص) نیز از طریق تعلیم الهی بسیاری از اخبار نهانی را بیان می‏فرمود: «ذلک من انباء الغیب نوحیه الیک، این از خبرهای غیب است که به تو وحی می‏فرستیم‏«. (3).

بنابراین مانعی ندارد که پیامبران الهی از طریق وحی و به اذن پروردگار از غیب خبر دهند و اگر در بعضی از آیات قرآن، علم غیب از پیامبر اسلام (ص) نفی شده است: «و لا اعلم الغیب و لا اقول لکم انی ملک، من از غیب آگاه نیستم و نمی‏گویم فرشته‏ام‏«. (4) منظور علم ذاتی و استقلالی است، نه علمی که از طریق تعلیم الهی حاصل شود، زیرا می‏دانیم آیات قرآن یکدیگر را تفسیر می‏کنند.

ما معتقدیم: این بزرگواران کارهای خارق العاده، و معجزات مهمی‏ «باذن الله‏» انجام می‏دادند، و اعتقاد به انجام این گونه کارها به اذن الهی، نه شرک است و نه منافاتی با مقام عبودیت آنها دارد. حضرت مسیح (ع) – به تصریح قرآن مجید- مردگان را به اذن خدا زنده می‏کرد، و بیماران غیر قابل علاج را به فرمان خدا شفا می‏داد: «و ابری‏ء الاکمه و الابرص و احی الموتی باذن الله‏«. (2).


1) سوره جن، آیات 26 و 27.

2) سوره آل عمران، آیه 49.

3) سوره یوسف، آیه 102.

4) سوره انعام، آیه 50.