جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نتیجه بحث

زمان مطالعه: 2 دقیقه

این حوادث مهم در زندگی علی‏علیه السلام نشان می‏دهد که پیامبر خداصلی الله علیه وآله او را به خاطر شایستگی‏ها و توانمندی‏های منحصر به فردش، انسانی شایسته رهبری حکیمانه پس از رحلت خویش می‏شناخت از همین رو، جمعی از مهاجران و انصار، به و یژه آنان که در دل کینه‏ای از او نداشتند، پیرو او شدند و این گروه با عنوان «شیعه علی» شناخته شدند.

بنابراین، تشیع همان اسلام و روی دیگری از آن است و اشاره به یک اصل اسلامی دارد و آن اینکه رهبری حکیمانه و هدایت علمی، با نصب پیامبر خداصلی الله علیه وآله در وجود علی‏علیه السلام متمرکز است. هر کس این حقیقت را درک کند، شیعه و پیرو علی‏علیه السلام می شود. آنان در زمان پیامبرصلی الله علیه وآله به عنوان شیعه علی‏علیه السلام شناخته شدند و پس از وفات پیامبر هم بر همین باور باقی ماندند و گروه‏هایی از تابعین و تابعانِ تابعین پیرو آنان شدند تا به امروز.

گروهی از مؤلفان نیز به این حقیقت تصریح کرده‏اند. نوبختی می‏گوید:

شیعه، پیروان علی بن ابی طالب‏علیه السلام هستند که به «شیعه علی» نامیده می‏شوند، چه در زمان پیامبر و چه پس از او، و با پیوستگی به آن حضرت و عقیده به امامت او معروفند. (1).

ابو الحسن اشعری گوید: از این رو به آنان «شیعه» گفته شده که پیرو علی‏علیه السلام‏اند و او را بر اصحاب دیگر پیامبر خداصلی الله علیه وآله مقدم می‏دارند. (2).

شهرستانی گوید: شیعه آنانند که به خصوص پیرو علی اند و بر اساس نصّ و وصیت، معتقد به امامت و خلافت اویند. (3).

گرد آمدن عده‏ای از مهاجران و انصار – که خداوند دلشان را برای تقوا آزمود – پیرامون علی‏علیه السلام پس از شنیدن این روایات برانگیزاننده و مشهور شدن جمعی به «شیعه علی» در عصر رسالت، در پی آن توصیفاتی که درباره علی‏علیه السلام بود، امری طبیعی است و شگفت نیست که اسلام و تشیع، دو همزاد به شمار آیند که با هم زاده شدند و تا پایان جهان نیز با هم خواهند بود.

دو نکته قابل بحث و بررسی مانده است:

1. جدایی شیعه از دیگران

2. پیشگامان تشیع در صدر اسلام

اینک به بررسی این دو موضوع می‏پردازیم:


1) فرق الشیعه: ص17.

2) مقالات الاسلامیین: ج1، ص65.

3) الملل والنحل: ج1، ص131.