جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نماز

زمان مطالعه: 4 دقیقه

هـمچنان که بیشتر ایام و مواقع خاص، نمازی مخصوص به خود دارند، برای عید غدیر چند نماز با آدابی ویژه سفارش شده است.

سـیـد بـن طاووس (ره) در کتاب شریف اقبال الاعمال در ضمن اعمال عید غدیر از امام صادق سه نماز روایت کرده است طبق یکی از این روایات آن حضرت می فرماید:

این روز، روزی است که خداوند پاسداشت حرمت آن را بر مؤمنان واجب کرده است چون در این روز دیـنـشـان را کـامـل و نـعـمـتش را بر ایشان تمام نمود، و عهد و میثاقی را که در آغاز آفرینش از آنـان گـرفـتـه و بـعـد فـراموش کرده بودند، تکرار کرد و آنان را توفیق داد تا قبول کنند و از اهل انکار قرارشان نداد (1).

منظور از میثاق در این حدیث شریف همان میثاقی است که قرآن کریم در آیه 172 سوره اعراف به آن اشاره کرده می فرماید: «به یادآر هنگامی که خدای تو ذریه فرزندان آدم را از پشت آنها برگرفت و آنها را برخود گواه ساخت، تا به پروردگاری و یگانگی او اعتراف کردند، تا در روز قیامت نگویند ما از یکتایی ویگانگی تو بی خبر بودیم«.

این میثاقی است که خداوند متعال بر توحید و یگانه پرستی از نسل بشر گرفته است.

بـنـابـرایـن از ایـن حـدیث استفاده می شود که خداوند همان طور که برای خداپرستی و توحید از بـشـر پیمان گرفته، برای ولایت نیز چنین کرده است میثاق بر توحید، به هر صورتی که واقع شده باشد، درمورد ولایت نیز به وقوع پیوسته است.

اگـر کـسـی می خواهد مانند کسانی باشد، که آن روز همراه رسول خدا بودند، و با راستگویانی که در دوسـتـی امیرالمؤمنین با خدا و رسولش صادقانه برخورد کردند، هم مرتبه باشد و مانند کسانی باشد که در رکاب رسول خدا (ص(، امیرالمؤمنین (ع(، امام حسن و امام حسین شهید شدند، و مانند کـسـانـی باشد، که در زیر لوای حضرت مهدی و در خیمه او هستند، و از بزرگان و نجیبان باشد، نزدیک زوال ظهر ـ یعنی همان وقتی که پیامبر اکرم و اصحابش به نزدیکی غدیر خم رسیده بودند ـ دو رکعت نماز بگزارد، و پس ازنماز، سجده شکر به جا آورده صد بار بگوید: شکراللّه (2).

آنگاه حضرت دعایی طولانی به مخاطب خویش تعلیم داده که پس از این نماز بخواند این دعا عمدتا شامل چند محور کلی است:

1ـ اذعان و اعتراف به عقاید صحیح و بر حق اسلامی، چون توحید و نبوت.

2ـ شکر و سپاس نعمت ولایت.

3ـ اظهار دشمنی با دشمنان، و دوستی با دوستان حق.

4ـ آرزوی ثبات قدم و پایداری در راه حق.

در یکی از فقرات این دعا می خوانیم.

پروردگارا! به لطف و احسان تو بود که ما موفق شدیم دعوت پیامبرت را اجابت کنیم و او را تصدیق نـماییم، به آقای مؤمنان ایمان آوریم و نسبت به طاغوت و بت کفر ورزیم پس آن را که ما به ولایت بـرگـزیـدیـم، والـی مـا گـردان و بـا پیشوایانمان محشور کن، که ما با یقین، به ایشان گرویده تـسـلـیـم امرشان شده و به ظاهر و باطن، شاهد و غایب، و مرده و زنده ایشان ایمان آورده ایم و به پیشوایی و سروری ایشان خشنود و راضی هستیم.

آنـهـا بـرای وسـاطـت بـیـن مـا و خـدا کـافـی هـسـتـند، به دیگری نیاز نیست، جایگزینی برای ایشان نمی خواهیم و جز ایشان همدم و همرازی نگیریم (3).

در فرازی دیگر از این دعا آمده است:

خـدایـا تو را گواه می گیریم که دین ما همان دین محمد و آل محمد و سخن ما همان سخن آنان اسـت دیـن مـا دیـن ایـشـان است همان می گوییم که ایشان گفتند و بدان می گرویم که ایشان گـرویدند هر چه را آنها انکار کردند، ما نیز منکریم هر که را دوست داشتند، ما نیزدوست داریم هر که را دشمن داشتند ما نیز دشمنی می کنیم هر که را لعنت کردند، لعنت می کنیم از هر که بیزاری جستند بیزاری می جوییم، و رحمت می فرستیم بر هر کس که ایشان رحمت فرستادند (4).

ایـن نـماز تجلی روح توجه به نعمتهای الهی و شکر گزاری حقیقی از نعمتهاست به جا آوردن این نمازدر نزدیکی ظهر روز غدیر نشانه آن است، که نمازگزار می داند در این هنگام جبرئیل امین به منظور ابلاغ حساس ترین پیام الهی (5) و اساسی ترین رکن دین نازل شده و اصل ولایت را برای بـشر به ارمغان آورده است ولایت، ضامن بقای اصل دین و روح شریعت و پشتوانه توحید و رسالت و حـامـی فضیلت و تقوا در جامعه بشری است، اصلی است که اقامه قسط را که هدف اصلی از ارسال رسـولان الهی و انزال کتب آسمانی است به عهده دارد (6) اصلی که اگر ابلاغ نشود، رسالت الهی به انجام نرسیده است (7).

نـمـازگـزار بـه ایـن هـمه توجه دارد و به منظور شکرگزاری از این نعمت عظمی سر بر سجاده عـبـودیـت می نهد، و شاکرانه در پیشگاه ربوبی پیشانی به زمین می ساید و خاضعانه دست توسل به ذیـل عـنـایـت حـق بـر می دارد که همیشه او را در این مرتبه بلند حفظ، و سراسر حیاتش را از این چـشـمـه فـیاض سیراب کند وچنین است که همرتبه یاران رسول خدا و همسنگ مجاهدان صدر اسـلام مـی شود با شهدایی برابری می کند که در رکاب امیرالمؤمنین، امام حسن و امام حسین (ع) شـاهـد مـقـصـود را در آغوش کشیده اند وهمانند کسانی است که زیر لوای مهدی آل محمد (ص) شمشیر می زنند و در خیمه او هستند.


1) اقبال الاعمال، ص 472، سطر 7.

2) اقبال الاعمال، ص 472، سطر 14.

3) اقبال الاعمال، ص 473، سطر 8.

4) اقبال الاعمال، ص 473، سطر 16.

5) اقبال الاعمال، ص 472، سطر 13.

6) سوره حدید، آیه 25.

7) سوره مائده، آیه 3.