جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

هدف از بررسی عدالت صحابه چیست؟

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

هدف از بررسی عدالت صحابه، همان هدف بررسی عدالت صحابه و راویان قرن‏های پس از آنان است و هدف در همه اینها شناخت شایسته از ناشایسته است، تا پژوهشگر بتواند دین را از صالحان فراگیرد و از فاسدان بپرهیزد. اگر کسی با این هدف به بررسی حالات آنان بپردازد جای ملامت نیست.

از همین جا سستی آنچه خطیب از ابی‏زرعه رازی نقل کرده آشکار می‏شود که گفته است:

هر گاه دیدی کسی به عیب‏جویی یکی از اصحاب پیامبر خداصلی الله علیه وآله می‏پردازد، بدان که او زندیق است، چرا که پیامبرصلی الله علیه وآله حق است و قرآن هم حق است و آنچه آورده حق است و همه اینها را صحابه به ما رسانده‏اند و اینان می‏خواهند گواهان ما را نقد کنند تا قرآن وسنت را باطل‏سازند، نقدوجرح بر خودشان سزاوارتر است و آنان زندیق هستند. (1).

می‏گوییم: رازی به برادر مسلمان خود بدگمان شده است و برخی از گمان‏ها به تعبیر قرآن گناه است. اگر به جای آن سخن چنین گفته بود:

»هر گاه دیدی کسی درباره اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله بررسی می‏کند تا راست و دروغ او را و خیر و شرّ او را بشناسد تا دین خود را از نیکان راستگو فراگیرد و از غیر آنان بپرهیزد، بدان که او از محقّقان در دین و از حقیقت جویان است» بهتر و شایسته‏تر بود، بلکه درست هم همین است.

درست نیست که دانشمند، کسی را که می‏خواهد در امور دین تحقیق کند، به کفر متهم سازد و بگوید که او می‏خواهد گواهان مسلمین را خراب کند تا قرآن و سنت را باطل سازد. گواهان مسلمین هزاران نفر از اصحاب پیامبرند، پس نقد و جرح عده‏ای و عادل شمردن عده دیگر، زیانی به قرآن و سنت نمی‏زند و دین وابسته به این گروه مخدوش نیست و این راه درستِ ارزیابی و قضاوت نیست.


1) الإصابه: ج1، ص17.