جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

وضو و مسح پاها یا شستن آنها؟

زمان مطالعه: 3 دقیقه

گفتیم که در آیه وضو از دو جهت بحث می‏شود: یکی چگونگی شستن دست‏ها و دیگری حکم پاها که باید شست یا مسح کشید. جهت اول بحث گذشت، اما جنبه دوم بحث:

خداوند سبحان می‏فرماید:

»یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَی الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ إِلَی الْمَرافِقِ وَامْسَحُوا بِرُؤُسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْ إِلَی الْکَعْبَیْنِ وَإِنْ کُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُوا وَإِنْ کُنْتُمْ مَرْضی أَوْ عَلی سَفَرٍ أَوْ جاءَ أَحَدٌ مِنْکُمْ مِنَ الْغائِطِ أَوْ لامَسْتُمُ النِّساءَ فَلَمْ تَجِدُوا ماءً فَتَیَمَّمُوا صَعِیداً طَیِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِکُمْ وَأَیْدِیکُمْ مِنْهُ ما یُرِیدُ اللَّهُ لِیَجْعَلَ عَلَیْکُمْ مِنْ حَرَجٍ وَلکِنْ یُرِیدُ لِیُطَهِّرَکُمْ وَلِیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکُمْ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ«؛ (1).

»… ای کسانی که ایمان آورده‏اید، چون به نماز ایستادید، صورت‏ها و دست‏هایتان را تا آرنج‏ها بشویید و سر و پاهایتان را تا برآمدگی پاها مسح کنید و اگر جنب بودید، طهارت بجویید و اگر بیمار یا در سفر بودید یا یکی از شما از تخلّی آمد، یا زنان را لمس (آمیزش) کردید و آب نیافتید با زمین پاک تیمم کنید پس چهره‏ها و دست‏هایتان را از آن مسح کنید، خداوند نمی‏خواهد بر شما سختی قرار دهد، بلکه می‏خواهد شما را یاری کند و نعمتش را بر شما کامل سازد، باشد که سپاس گویید«.

این آیه، یکی از آیات الأحکام است که احکام شرعی عملی از آنها استنباط می‏شود که به تنظیم افعال مکلّفین در مورد مسائل زندگی دینی و دنیوی مربوط می‏شود. اینگونه آیات، هم تعبیرات روشنی دارد، هم دلالتی گویا، چون مخاطب این آیات، توده‏های مؤمنی هستند که می‏خواهند رفتار خود را با آیات منطبق سازند. از این رو با آیات مربوط به نکات دقیق توحیدی و عرفانی و معارف عقلی که نگاه اندیشمندان ژرف‏بین را به خود معطوف می‏دارد متفاوت است، به ویژه آیات مربوط به مبدأ و معاد.

وقتی انسان به این گونه آیات که عهده‏دار بیان وظیفه مسلمان است می‏نگرد، مثل وظیفه نمازهای پنجگانه، آنها را روشن، استوار، بی‏ابهام و گویا می‏یابد که خطابش به همه مؤمنان است و وظیفه آنان را هنگام نماز خواندن ترسیم می‏کند. خطاب باید از پیچیدگی و ابهام دور باشد، همچنین تقدیم و تأخیر یا مقدّر بودن یک جمله یا کلمه نداشته باشد، تا همه مسلمانان با همه اختلاف سطحی که دارند مضمون آن را دریابند، چه نکات دقیق قواعد ادبیات عرب را بدانند یا نه. پس کسی که بخواهد آیه را به غیر این روش تفسیر کند، از جایگاه آیه غفلت کرده است، همچنین کسی که بخواهد آیه را بر اساس فتاوای فقهی پیشوایان فقه تفسیر کند، بیراهه رفته است.

حضرت جبرئیل، این آیه را بر قلب پیامبر اعظم‏صلی الله علیه وآله فرود آورد، آن حضرت هم آن را بر مؤمنان خواند، آنان هم تکلیف خود را در برابر آن به روشنی و بدون تردید و ابهام دریافتند و پیچیدگی در دورانی به آیه راه یافت که تضارب آراء و پیدایش اجتهادها پیش آمد. هر کس این آیه را با دقت بخواند، در دل و با زبانش می‏گوید: خدایا! سخنت چه رسا و بیانت چه روشن است، فریضه را روشن ساختی و وظیفه را در آنچه پیش از نماز بر مسلمانان واجب است بیان کردی و چگونگی وضو را بازگفتی که یکی شستن صورت‏ها و دست‏ها تا آرنج است، دیگر مسح سرها و پاها. نه اجمالی در کلام تو مانده و نه ابهامی در بیان توست. با این بیان روشن راه اختلاف را بستی. اگر کتاب عزیز تو برتر از کتاب‏های آسمانی دیگر است، (2) قطعاً بر روایات نقل شده از پیامبرت هم حاکم است، روایاتی که برخی می‏گوید پاها را بشویید و برخی می‏گوید مسح بکشید.

با این روایت‏های متناقض چه کنیم، که از کسی روایت شده که سخنش بر اساس وحی است و در کلام خودش تناقض نیست. راهی نیست جز اینکه آنچه را در قرآن آمده بپذیریم. قرآن تو نیز در دو جمله کوتاه، واقعیت این فریضه را بیان می‏کند که وضو ترکیبی است از دو شستن و دو مسح کشیدن، شستن صورت و شستن دست‏ها، مسح سر و مسح پاها.

و آیا جز کتاب و کلام تو، داوری راه‏گشا هست؟


1) مائده: 6.

2) مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ مِنَ الْکِتابِ وَمُهَیْمِناً عَلَیْهِ» (مائده: 48(.