جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ولادت امام مهدی منتظر

زمان مطالعه: 3 دقیقه

برخی روایات، به بیان جنبه‏های مختلفی از تولد و حیات و ویژگی‏های او پرداخته است، از این رو شمار احادیث از آن چه یاد کردیم، بیشتر می‏شود.

اعتقاد شیعه بر این است که مهدی منتظرعلیه السلام در سال 255 ه. در سامرا در خانه پدرش به دنیا آمد و در دامان پدر تا سالی که امام حسن عسکری وفات یافت (260 ه.) بزرگ شد. نمونه‏هایی از نقل محدّثان قدیم از این قرار است:

1- فضل بن شاذان (متوفای 260 ه.) از محمد بن علی بن حمزه نقل می‏کند که گفت: شنیدم امام حسن عسکری‏علیه السلام می‏فرمود: ولیّ خدا و حجت او بر بندگان و جانشین من پس از من، در شب نیمه شعبان سال 255 هنگام طلوع فجر، ختنه شده به دنیا آمد. (1).

2- کلینی (متوفای 329 ه.) گوید: حضرت صاحب‏علیه السلام در نیمه شعبان سال 255 به دنیا آمد، سپس قول دیگری را نقل می‏کند که او در سال 256 متولد شده است. (2).

در این زمینه، سخن را با نقل کلمات محدثان و مورخان شیعه طول نمی‏دهیم، عده‏ای از بزرگان اهل سنت نیز در ولادت حضرت مهدی‏علیه السلام در آن سال، با شیعه موافق‏اند و تعدادشان به 76 نفر می‏رسد. سخن آنان در کتاب «منتخب الاثر» آمده است (3) به چند نمونه اشاره می‏کنیم.

3- ابن‏صبّاغ مالکی (متوفای 855 ه.) در فصل دوازدهم از کتابش «الفصول المهمّه» درباره حضرت مهدی‏علیه السلام، خلف صالح امام عسکری‏علیه السلام می‏گوید: او امام دوازدهم است و تاریخ ولادت و دلایل امامتش و بخشی از اخبار او و غیبت و مدت حکومت و کیفیت آن و نسب آن حضرت را به تفصیل می‏آورد. (4).

4- ابن‏حجر هیتمی (متوفای 974 ه.) در فصل سوم از کتابش که مخصوص اهل بیت است، پس از ذکر نام‏های ائمه اهل بیت‏علیهم السلام، به امام حسن عسکری‏علیه السلام می‏رسد و سپس می‏گوید: ابوالقاسم محمد حجّت، که عمر او هنگام وفات پدرش پنج سال بود، لیکن خدا در همان خردسالی به او حکمت داد. او را قائم منتظر هم می‏گویند، گفته شده بدین جهت که او در مدینه پنهان و غایب شد و معلوم نشد کجا رفت. (5).

5- نوفلی قریشی گنجی شافعی (متوفای 658 ه.) بابی را اختصاص به طول عمر آن حضرت و زنده بودنش تا زمان حاضر داده و گفته است، به دلیل بقای عیسی، الیاس و خضر، اشکالی ندارد که او هم زنده باشد. (6).

6- ابن‏خلّکان گوید: ابوالقاسم محمد بن حسن العسکری، دوازدهمین امام بر اساس اعتقادات شیعه، ولادت او در روز جمعه نیمه شعبان سال 255 بود. چون پدرش در گذشت، پنج ساله بود. اسم مادرش خمط یا نرجس بود. شیعیان گویند: در خانه پدرش وارد سرداب شد، در حالی که مادرش به او می‏نگریست و دیگر برون نیامد. این واقعه در سال 265 بود و عمر او در آن هنگام 9 سال بود. (7).

7- قاضی فضل بن روزبهان در کتابی که در ردّ علامه حلّی نگاشته، می‏گوید: آن چه در باره فضایل فاطمه‏علیها السلام گفته می‏شود انکار ناپذیر است، چرا که انکار رحمت دریا و گستردگی صحرا و نور خورشید و بارش ابر و سجود فرشتگان، انکاری است که موجب استهزای انکارکننده می‏شود. کیست که گروهی را انکار کند که اهل حقیقت و معدن نبوّت و حافظان آداب فتوّت‏اند؟ درود خدا بر آنان باد. و چه خوب در باره آنان سروده‏اند:

سلامٌ علی المصطفی المجتبی

سلامٌ علی السیّد المرتضی

و قصیده را در مدح اهل بیت و ائمه نقل می‏کند تا به ابیاتی می‏رسد که در باره امام زمان‏علیه السلام است، با این مضمون:

سلام بر قائم منتظر، ابوالقاسم، نور هدایت، آنکه همچون خورشید در دل ظلمت طلوع خواهد کرد و جهان را پر از عدالت خواهد ساخت، آن گونه که هوا پرستان آن را پر از ستم کرده‏اند. (8).


1) کفایة المهتدی: ص116، حدیث 8.

2) کافی: ج 1، ص 519.

3) منتخب الاثر فی الإمام الثانی عشر: ص 393 – 369.

4) الفصول المهمّه: ص 291.

5) الصّواعق: ص 208.

6) البیان فی اخبار صاحب الزمان: ص 148.

7) وفیات الأعیان: ج 4، ص 176.

8) منتخب الأثر: ج 2، ص 378، به نقل از «ابطال نهج الباطل«.