بـدون شـک شخصیت علی بن ابی طالب (ع) پس از رسول گرامی اسلام (ص) ارزنده ترین وجودی است که پا به عرصه وجود نهاده و عالم امکان را با حضور خویش آراسته است.
شـخـصـیـت تابناک آن حضرت چنان در بلندای انسانیت می درخشد، که عقول بشری را در طول تاریخ، مبهوت وحیران خود کرده است ره یافتن به ساحت قدس آن شخصیت عظیم الهی، هر چند ذائقـه طـبـع را تحریک و واهمه عقل را تشویق می کند، ولی راهی است که جز به قدم عشق نتوان پیمود.
آنـچـه تا کنون بر قلم و زبان اهل ذوق و فضل، در شرح آن جمال نورانی گذشت، در حقیقت قدر معرفت ماست، نه حد شخصیت او ما با اعتراف و اذعان به بی کرانگی آن روح پاک، برآنیم که از طور حدیث نبوی، قبساتی برگرفته راه تقربی به ساحتش یابیم.
هـر چـنـد هدف اصلی در این نوشتار، اثبات عید بودن غدیر و بیان بخشی از آداب این روز مبارک است، به مناسبت فراتر رفته فصلی در شرح شخصیت آن جناب گشوده ایم و در آینه سخنان رسول مکرم اسلام، به تماشای جمال پر فروغ علی بن ابی طالب (ع) می نشینیم امید آنکه ما و خوانندگان را از این سیر معنوی بهره ای وافر باشد.
در پـایـان تـذکـر چند نکته ضروری است بیشتر مطالب این تحقیق، از کتب معتبر اهل سنت است محل نقل هرحدیث یا واقعه در کتابهای مورد استناد، با ذکر مجلد هر صفحه تعیین، و در کتابنامه مشخصات هر کتاب از قبیل مؤلف، مترجم، ناشر، و تاریخ و محل نشر آمده است.
در مـواردی انـدک که کتب اهل سنت از ذکر مطلبی غفلت کرده اند، به کتب معتبر شیعه مراجعه شده و آنها نیز همانندکتب اهل سنت به طور دقیق معرفی شدند در مواردی که در ذیل یک حدیث بـه ذکـر یـک یـا چـنـد آدرس بـسنده شده، به این معنا نیست که آن حدیث در مراجع دیگر یافت نمی شود، بلکه تنگی مجال باعث شده است که به همین مقداراکتفا کنیم.
متن احادیث را بدون تغییر آورده ایم و در موارد لازم، توضیح و بیانی در ذیل حدیث افزوده ایم.
از آنـجـا کـه تالیف به زبان فارسی است، بیشتر به ترجمه احادیث اهتمام ورزیدم، و در مواردی که عبارت عربی راضروری می دانستم، از ذکر متن اصلی دریغ نشده است.
فصول پنجگانه این نوشتار عبارتند از:
فصل اول: داستان غدیر.
فصل دوم: خلافت و وصایت.
فصل سوم: معیارها.
فصل چهارم: یک آسمان فضیلت.
فصل پنجم: آداب و سنن غدیری.
امید داریم این تحقیق کوتاه، قطره ای از فیض اقیانوس غدیر را در خود جای داده باشد.