جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کتاب علی‏

زمان مطالعه: 3 دقیقه

امام علی‏علیه السلام کتاب ویژه‏ای داشت که به املای پیامبر خداصلی الله علیه وآله و نگارش آن حضرت بود و اهل بیت‏علیهم السلام آن را حفظ کرده بودند و در موارد متعددی از حادیث و مطالب آن در موضوعات مختلف نقل شده است. شیخ حر عاملی در کتاب حدیثی خود (وسائل) احادیث آن کتاب را بر حسب ابواب فقهی از طهارت تا دیات آورده است که می‏توان به آن مراجعه کرد.

وقتی از امام صادق‏علیه السلام در باره «جامعه» پرسیدند، فرمود: «هر چه مردم به آن نیاز دارند در آن کتاب هست و هیچ موضوعی نیست مگر آن که در آن است. حتی دیه خراش بر بدن.» کتاب علی‏علیه السلام سرچشمه احادیث اهل بیت بود و آن را یکی پس از دیگری به ارث می‏بردند و از آن نقل می‏کردند و به آن برای پاسخ به سئوال کنندگان استدلال می‏نمودند.

امام باقرعلیه السلام به یکی از اصحابش – حُمران بن اعین – در حالی که به اتاق بزرگی اشاره می‏فرمود، گفت: ای حمران! در این اتاق، نوشته و طوماری است به طول هفتاد ذرع، به خط علی‏علیه السلام و املای پیامبر خداصلی الله علیه وآله. اگر ما به حکومت برسیم، بر اساس آن چه خدا نازل کرده است حکم می‏کنیم و از آن چه در این نوشته است نمی‏گذریم. امام صادق‏علیه السلام نیز کتاب علی‏علیه السلام را این چنین معرفی می‏کند:

»کتابی است به طول هفتاد زرع، به املای پیامبرصلی الله علیه وآله و از زبان او و به خطّ علی بن ابی‏طالب‏علیه السلام. به خدا سوگند همه آن چه مردم تا قیامت به آن نیاز دارند، حتی دیه خراش و تازیانه و کمتر از تازیانه در آن بیان شده است.«

سلیمان بن خالد گوید: از امام صادق‏علیه السلام شنیدم که می‏فرمود:

»نزد ما نوشته‏ای است به طول هفتاد ذرع، که املای پیامبرصلی الله علیه وآله و به خط علی‏علیه السلام است، هیچ حلال و حرامی نیست مگر آن که در آن است، حتی دیه خراش.«

اما باقرعلیه السلام به یکی از اصحابش فرمود:

»ای جابر! اگر ما از روی رأی و هوای نفس خود با شما چیزی می‏گفتیم از هلاک شدگان بودیم. لیکن ما احادیثی به شما می‏گوییم که از رسول خداصلی الله علیه وآله اندوخته‏ایم.» (1).

امیرالمؤمنین‏علیه السلام به سنت پیامبرصلی الله علیه وآله از همه داناتر بود، و چرا نباشد، در حالی که می‏فرمود:

»هر گاه از پیامبر خداصلی الله علیه وآله می‏پرسیدم، مرا خبر می‏داد و هر گاه ساکت می‏شدم، او آغاز به سخن می‏فرمود.«

از آن کتاب، امامی پس از امام دیگر حدیث نقل می‏کرد.

امام حسن مجتبی‏علیه السلام در توصیف کتاب علی‏علیه السلام می‏فرماید:

»دانش در میان ماست و ما اهل آنیم و همه دانش نزد ما گرد آمده است و هیچ چیز تا قیامت رخ نمی‏دهد، حتی دیه خراش، مگر آن که نزد ما به املای پیامبرصلی الله علیه وآله و به خطّ علی‏علیه السلام نوشته شده است.» (2).

امام سجادعلیه السلام، به مردی که در یک مسأله فقهی با آن حضرت مشاجره می‏کرد، فرمود:

»فلانی! اگر به خانه‏های ما بیایی، آثار جبرئیل را در بار و بُنه خودمان نشانت می‏دهیم، آیا کسی از ما به سنت داناتر است؟» (3).

امام باقرعلیه السلام به حکم بن عتیبه فرمود:

»تو و ابومقدام و سلمه، هر جا که می‏خواهید بروید، به چپ و راست، به خدا قسم دانشی استوارتر از آن چه نزد قومی است که جبرئیل بر آنان نازل می‏شد نخواهید یافت.» (4).

و سخنان دیگری از ائمه اهل بیت‏علیهم السلام که گویای علم آنان به قرآن و سنت است و این که آنان داناترین مردم به جایگاه و معارف قرآن و سنت‏اند.


1) در این زمینه ر.ک: بحار الانوار، ج 26، ص66 – 18 (باب جهات علومهم وما عندهم من الکتب) احادیث 10،1،12 و 20.

2) مستدرک، حاکم: ج 3، ص 125.

3) احتجاج: ج 1، ص 287.

4) نزهة الناظر، حلوانی: ص 45.