جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کشتن مرتد، دفاع از حقوق انسان

زمان مطالعه: 3 دقیقه

اسلام به حیات و حق زندگی برای هر موجود اهمیت فراوان داده است، و لذا:

1 – به حیات گیاهان و درختان اهتمام ورزیده و آن را رحمت الهی دانسته است: «فَانْظُرْ إِلی آثارِ رَحْمَتِ اللَّهِ کَیْفَ یُحْیِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِها«؛(1) «به آثار رحمت الهی بنگر که چگونه زمین را بعد از مردنش زنده می‏کند.«

و نیز برای گیاهان حق زندگی قائل بوده و آب دادن به آن‏ها را لازم می‏داند.

2 – اسلام بر حقوق حیوانات نیز تأکید کرده است.

3 – فقها بر حرمت سقط جنین اتفاق دارند.

4 – کشتن فرد بی‏گناه به منزله کشتن تمام مردم شمرده شده است: «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِی الْأَرْضِ فَکَأَنَّما قَتَلَ النّاسَ جَمِیعاً«؛(2) «هر کس انسانی را بدون ارتکاب قتل یا فساد در روی زمین بکشد، چنان است که همه انسان‏ها را کشته باشد.«

5 – هر کس که استطاعت بر حفظ کسی از ضرر یا مرگ دارد، وظیفه دارد تا در این امر اهمال نکند.

6 – انتحار و خودکشی حرام شمرده شده است: «وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إِنَّ اللَّهَ کانَ بِکُمْ رَحِیماً – وَمَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ عُدْواناً وَظُلْماً فَسَوْفَ نُصْلِیهِ ناراً وَکانَ ذلِکَ عَلَی اللَّهِ یَسِیراً«؛(3) «و خودکشی نکنید. خداوند نسبت به شما مهربان است. و هر کس این عمل را از روی تجاوز و ستم انجام دهد، به زودی او را در آتشی وارد خواهیم ساخت و این کار برای خدا آسان است.«

لذا امام صادق‏علیه السلام فرمود: «من قتل نفسه متعمّداً فهو فی نار خالداً فیها«؛(4) «هر کس خود را عمداً به قتل برساند او در آتش جهنم همیشه خواهد بود.«

7 – انسان در مرحله نطفه حق استمرار حیات دارد و لذا می‏تواند ارث ببرد.

8 – کسی حق پناه دادن قاتل یا مخفی کردن او را ندارد.

این امور و موارد دیگر شاهد بر این مطلب است که شارع مقدس اهتمام فراوانی برای حفظ جان موجودات؛ خصوصاً انسان قائل شده است.

حال سؤالی که مطرح است این‏که اسلام با این همه اهتمام به حفظ جان انسان چرا حیات و زندگانی مرتدّ را بی‏ارزش جلوه داده و حکم به قتل او نموده است؟

در جواب می‏گوییم: حقیقت ارتداد آن است که انسان می‏گوید: من داخل در اسلام شدم و به آن معرفت پیدا کردم و همه جوانب آن را جست و جو کردم ولی آن را رد می‏کنم و از آن خارج می‏شوم.

دشمنان اسلام از این راه برای ضربه زدن به اسلام و جلوگیری از اسلام آوردن مردم استفاده می‏کردند.

خداوند متعال می‏فرماید:»وَقالَتْ طائِفَةٌ مِنْ‏أَهْلِ الْکِتابِ آمِنُوا بِالَّذِی‏أُنْزِلَ عَلَی الَّذِینَ آمَنُوا وَجْهَ النَّهارِ وَاکْفُرُوا آخِرَهُ لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ«؛(5) «و جمعی از اهل کتاب [از یهود]گفتند: [بروید درظاهر] به آنچه بر مؤمنان نازل شده، در آغاز روز ایمان بیاورید، و در پایان روز، کافر شوید [و باز گردید] شاید آن‏ها [از آیین خود] بازگردند؛ [زیرا شما را، اهل کتاب و آگاه از بشارات آسمانی پیشین می‏دانند، و این توطئه کافی است که آن‏ها را متزلزل کند].«

این کار، اثر عجیبی در قلوب عوام مردم داشت؛ زیرا با خود می‏گفتند: اگر اسلام بر حق بود آنان خارج نمی‏شدند. لذا دستور به کشتن مرتدّ در حقیقت دفاع از حقوق انسان و عملکردی منطقی است که با نظر اسلام مطابقت دارد؛ زیرا:

الف) این کار دفاع از دینی است که اساس انسانیّت انسان و شخصیت او را تشکیل می‏دهد و حقی از حقوق او به حساب می‏آید؛ زیرا که صلاح دین و دنیای او در آن است.

ب) این عمل در حقیقت دفاع از حقّ آزادی عمومی است؛ زیرا این‏گونه افراد، مانع تحرّک انسان به سوی تکامل‏اند.

ج) این کار در حقیقت دفاع از آزادی عقیده است، عقیده‏ای که اساس هر عملی است.

د) کشتن مرتدّ در حقیقت دفاع از مجتمع اسلامی صالح است، گرچه یک نفر کشته می‏شود ولی با نابودی او جامعه احیا می‏گردد، همانند آن‏که یک عضو سرطانی که قطع می‏شود سبب حیات بقیه اعضای بدن انسان می‏گردد. و لذا قرآن درباره قصاص می‏فرماید: «وَلَکُمْ فِی الْقِصاصِ حَیاةٌ یا أُوْلِی الْأَلْبابِ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ«؛(6) «و برای شما در قصاص، حیات و زندگی است، ای صاحبان خرد! شاید شما تقوا پیشه کنید.«

ه) این عمل، دفاع از حق کرامت انسان است که خداوند او را چنین آفریده است: «وَلَقَدْ کَرَّمْنا بَنِی آدَمَ…«؛(7) «ما آدمیزادگان را گرامی داشتیم.«

و) ارتداد از آن جهت که در آن انکار و عناد و تمرّد و سرکشی نسبت به خداوند متعال و خروج و تجاوز از دایره حق است، انسان را مستحقّ نابودی می‏کند.

ز) از آن جهت که کافر هر چه در روی زمین بماند عذاب او بیشتر خواهد شد، لذا کشتن او در حقیقت رحمت و تحفیف عذاب وی خواهد بود.

ح) کسی که تحت سلطه نظام اسلامی وارد شده همه قوانین آن را بر ذمّه خود گرفته و قبول کرده است که یکی از آن‏ها قتل مرتدّ است، لذا حتی مطابق نظام دمکراسی نیز طبق التزامی که انسان نسبت به قوانین نظام داده است، باید احکام و قوانین بر او نیز جاری شود.


1) سوره روم، آیه 50.

2) سوره مائده، آیه 32.

3) سوره نساء، آیات 29و30.

4) وسائل الشیعه، ج 29، ص 24، ح 2.

5) سوره آل عمران، آیه 72.

6) سوره بقره، آیه 179.

7) سوره اسراء، آیه 70.