جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

توحید در ربوبیت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

توحید در آفرینندگی، مورد اتفاق میان بیشتر مشرکان بود و اختلاف آنان با موحدّان در توحید ربوبی بود. مشرکان زمان حضرت ابراهیم‏علیه السلام به یگانگی خالق هستی عقیده داشتند، جز اینکه به خطا معتقد بودند ستاره‏ها ارباب وسر رشته داران این عالمند. آنگونه که از قرآن کریم بر می‏آید، مناظره حضرت ابراهیم‏علیه السلام با آنان نیز بر همین موضوع، یعنی ربوبیت اجرام آسمانی (ماه و خورشید و ستارگان) متمرکز بود. (1).

در زمان حضرت یوسف‏علیه السلام نیز که پس از دوران ابراهیم خلیل‏علیه السلام می‏زیست چنین بود، شرک آنان در مسأله ربوبیت بود. آنان می‏پنداشتند خداوند پس از آفریدن هستی، کار تدبیر واداره جهان را به دیگران واگذاشته است. از این رو حضرت یوسف‏علیه السلام در هدایت آن بر موضوع توحید در ربوبیت تأکید داشت که گفت:

»أَ أَرْبابٌ مُتَفَرِّقُونَ خَیْرٌ أَمِ اللَّهُ الْواحِدُ الْقَهَّارُ«. (2).

»آیا پروردگارهای پراکنده بهتر است، یا خدای یکتای غالب و قدرتمند؟«

دلیل توحید ربوبی این است که تدبیر عالم هستی در مورد انسان و جهان، جدا از مسأله آفرینش نیست و تدبیر، چیزی جز همان آفرینش نیست. وقتی آفریدگار هستی و انسان یکی است، پس مدبّر آن‏ها هم یکی خواهد بود، چرا که پیوند کامل میان تدبیر و آفرینش جهان روشن است، به همین جهت، خداوند وقتی خود را به عنوان آفریدگار همه چیز توصیف می‏کند، در همان وقت، خود را مدبّر آنها هم می‏داند و می‏فرماید:

»اللَّهُ الَّذِی رَفَعَ السَّماواتِ بِغَیْرِ عَمَدٍ تَرَوْنَها ثُمَّ اسْتَوی عَلَی الْعَرْشِ وَ سَخَّرَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ کُلٌّ یَجْرِی لِأَجَلٍ مُسَمًّی یُدَبِّرُ اْلأَمْرَ یُفَصِّلُ الْآیاتِ لَعَلَّکُمْ بِلِقاءِ رَبِّکُمْ تُوقِنُونَ» (3).

»خداوند همان کسی است که آسمان‏ها را بدون ستون‏هایی که ببینید، بر افراشت، سپس بر عرش استیلا یافت و خورشید و ماه را مسخّر ساخت، که هر کدام تا زمان معیّنی حرکت دارند. کار را او تدبیر می‏کند، آیات را برای شما تشریح می‏کند، باشد که به لقای پروردگارتان یقین کنید.«


1) ر.ک: سوره انعام، آیات 78 – 76.

2) یوسف: 39.

3) رعد: 2.