جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

حقیقت و معنای شفاعت

زمان مطالعه: 2 دقیقه

شفاعت آن است که رحمت و آمرزش و فیض الهی از راه اولیای خدا و بندگان برگزیده او به مردم برسد و این موضوع شگفتی نیست. همانگونه که هدایت الهی که از فیض‏های خداوند است، در این دنیا از راه پیامبران و کتب آسمانی او به مردم می‏رسد، آمرزش الهی نیز در قیامت، از همین راه به گنهکاران می‏رسد و بعید نیست که مغفرت او در روز رستاخیز، از راه بندگان خوبش هم به آنان برسد، چرا که خداوند دعای آنان را در زندگی دنیوی سبب آمرزش قرار داده و در آیات قرآن به این نکته تصریح شده است. فرزندان یعقوب چون خاضعانه نزد پدر خویش باز گشتند، گفتند:

ای پدر، ما خطا کرده‏ایم، برای ما آمرزش بطلب «قالُوا یا أَبانَا اسْتَغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا إِنَّا کُنَّا خاطِئِینَ«. (1).

یعقوب نیز پاسخ داد که برای شما از خدا آمرزش خواهم خواست، که او آمرزنده و مهربان است:

»سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَکُمْ رَبِّی إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ«. (2).

این مسأله اختصاص به حضرت یعقوب ندارد. پیامبر اکرم‏صلی الله علیه وآله نیز از کسانی بود که دعایش در حق گنهکاران مستجاب می‏شد. به فرموده قرآن:

»وَ لَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جاؤُکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَ اسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّاباً رَحِیماً» (3).

»اگر آنان که به خویش ستم کردند، نزد تو می‏آمدند و از خدا آمرزش می‏طلبیدند و پیامبر هم برای آنان آمرزش می‏طلبید، خداوند را توبه پذیر و مهربان می‏یافتند.«

یا آیه دیگری می‏فرماید:

»وَ صَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ» (4) «بر آنان دعا کن، که دعای تو مایه آرامش آنان است.«

این آیه و آیات مشابه می‏رساند که آمرزش الهی گاهی توسّط واسطه‏هایی همچون پیامبران به بندگانش می‏رسد، گاهی هم بی واسطه. و این حقیقت وقتی روشن می‏شود که بدانیم دعا، بخصوص دعای صالحان، در سلسله نظام علت و معلول، اثر دارد و علّت تنها در علت‏های واقع در چهار چوب حسّ خلاصه نمی‏شود و در عالم هستی مؤثرهایی بیرون از احساس و حواس ما وجود دارد که گاهی حتی از فکر ما هم دور است.

خداوند می‏فرماید: «وَ النَّازِعاتِ غَرْقاً وَالنَّاشِطاتِ نَشْطاً…فَالْمُدَبِّراتِ أَمْراً«. (5) و به این عوامل تدبیرگر سوگند می‏خورد.

مقصود از این مدبّرات چیست؟ آیا مختص به تدبیر کننده‏های طبیعی و مادی است یا فراگیرتر از آن‏ها؟

از أمیرالمؤمنین‏علیه السلام روایت شده که آن‏ها را به فرشتگان نیرومندی تفسیر فرموده که خداوند کار جهان و تدبیر امور هستی و زندگی را به آنان سپرده و با اذن او کار می‏کنند. همانگونه که واجب است به این مدبرات ایمان داشته باشیم، هرچند چگونگی تدبیر و حقیقت تأثیر آن‏ها را ندانیم، ایمان به تأثیر دعا در جلب آمرزش الهی و دفع عقاب هم لازم است، هرچند چگونگی تأثیرش را ندانیم.

عقیده به شفاعت اولیا، نوعی امید به رحمت خدا و آرزومندی بخشایش و لطف اوست. اسلام دریچه‏های امید را به روی گنهکار پشیمان گشوده است، تا به سوی پروردگارش برگردد و با اطمینان و اعتماد راه تکاملی خود را بپیماید.

یکی از این دریچه‏ها توبه و انابت و استغفار است. دریچه دیگر، شفاعت برای گنهکاران است، شفاعتی که طبق رهنمود قرآن و حدیث و معیارهای دینی شامل آنان می‏شود، و برق امید را در دل عاصیان پدید می‏آورد و جلوی ناامیدی آنان را گرفته، روح عمل و نشاط در آنان برمی‏انگیزد.

معنای این، زمینه‏سازی برای گنهکاران و آسان نمودن خلاف به امید شفاعت نیست، چون که شفاعت، شرایط و حدودی دارد و مطلق و بی قید و شرط نیست تا همه گناهکاران را شامل شود، بلکه نقش آن کاشتن بذر امید و آرزو در دل‏هاست، تا وقتی که اصل، عمل است و انجام واجبات و ترک محرمات.


1) یوسف: 97.

2) همان: 98.

3) نساء: 64.

4) توبه: 103.

5) النازعات: 5 – 1.