جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شرایط شفیع

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن کریم، شفاعت بت‏ها را که عرب آنها را به دروغ می‏پرستیدند رد می‏کند و می‏گوید: آنان که از خود نمی‏توانند دفاع کنند، چگونه می‏توانند در حق پرستندگانشان شفاعت کنند؟ هدف آیات نفی کننده شفاعت، شفاعت این‏ها و شفاعت مطلقی است که اهل کتاب به آن معتقدند ولی شفاعت پذیرفته، شفاعت گروهی است از بندگان ویژه خدا که با شرایط خاصّی شفاعتشان نزد خدا قبول می‏شود. در روایات اسلامی نام شفیعان و شرایط شفاعت نسبت به شفاعت شوندگان آمده است.

اهل کتاب، به خصوص یهود به شفاعت مطلق و بی‏قید در مورد شفاعت شوندگان اعتقاد داشتند و می‏گفتند در قیامت، مطیع و گنهکار، به شفاعت پیامبران و اولیا به بهشت می‏روند. این عقیده به خاطر باورهای نادرستی بود که میانشان رایج بود. از جمله:

1. خود را ملّت برگزیده می‏دانستند، آنگونه که قرآن از قول آنان نقل می‏کند:

»وَ قالَتِ الْیَهُودُ وَ النَّصاری نَحْنُ أَبْناءُ اللَّهِ وَ أَحِبَّاؤُهُ«، (1) «یهود و نصاری می‏گفتند: ما فرزندان خدا و دوستان اوییم.«

2. معتقد بودند تنها چند روز محدود عذاب خواهند شد:

»وَ قالُوا لَنْ تَمَسَّنَا النَّارُ إِلاَّ أَیَّاماً مَعْدُودَةً«، (2) «ما را آتش لمس نمی‏کند، مگر روزهایی چند.«

و عقاید دیگری که زمینه اعتقاد به شفاعت آزاد بی‏قید و شرط شده بود، بویژه نسبت به شفاعت شوندگان. با اینکه قرآن شفاعت در حق کسی را که ارتباط ایمانی با خدا ندارد و به او یا به یکتایی خدا یا به قیامت عقیده ندارد و در زمین فساد می‏کند و به بندگان خدا ظلم می‏نماید، یا ارتباط معنوی با شفیعان را گسسته است، نفی می‏کند. چنین کسانی هیچ بهره‏ای از شفاعت نمی‏برند. خداوند می‏فرماید:

1. «نَسُوا اللَّهَ فَأَنْساهُمْ أَنْفُسَهُمْ«، (3) «خدا را فراموش کردند، خدا هم آنان را از یاد خودشان برد.«

2. «قالَ کَذلِکَ أَتَتْکَ آیاتُنا فَنَسِیتَها وَ کَذلِکَ الْیَوْمَ تُنْسی«، (4) «گفت: اینگونه آیات ما برای تو آمد و تو آن‏ها را فراموش کردی، امروز هم تو فراموش می‏شوی.«

3. «فَالْیَوْمَ نَنْساهُمْ کَما نَسُوا لِقاءَ یَوْمِهِمْ هذا» (5) «امروز هم ما آنان را از یاد می‏بریم همانگونه که آنان دیدار امروزشان را فراموش کردند.«

در برخی آیات به بعضی از آنان که اذن شفاعت دارند اشاره شده است که تنها یک آیه می‏آوریم:

»وَ کَمْ مِنْ مَلَکٍ فِی السَّماواتِ لا تُغْنِی شَفاعَتُهُمْ شَیْئاً إِلاَّ مِنْ بَعْدِ أَنْ یَأْذَنَ اللَّهُ لِمَنْ یَشاءُ وَ یَرْضی» (6).

»چه بسا فرشتگانی در آسمان‏هاکه شفاعت آنان به هیچ کاری نمی‏آید، مگر پس از آنکه خداوند به هرکس بخواهد و بپسندد، اجازه دهد.«

با بررسی روایات شیعه و اهل سنت درباره شفاعت، روشن می‏شود که یکی از مفاهیم اصیل در قرآن و روایات، شفاعتِ محدود و مأذون است.


1) مائده: 18.

2) بقره: 80.

3) حشر: 19.

4) طه: 126.

5) اعراف: 51.

6) نجم: 26.