جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شفاعت طلبی از پیامبر و اولیا که مأذون در شفاعتند

زمان مطالعه: 2 دقیقه

مفهوم روشن شفاعت نزد عامّه، دعای شفیع و طلبیدن او از خداوند است که گناهان بندگانش را – اگر شایسته بخشایشند – بیامرزد. پس درخواست شفاعت از شفیع، به درخواست دعا از او برای آن هدف برمی‏گردد. آیا اشکالی دارد که از برادر مؤمن درخواست دعا کنی؟ تا چه رسد به درخواست از پیامبر اکرم‏صلی الله علیه وآله که به تصریح آیات قرآن، دعایش مستجاب است و ردّ نمی‏شود. (1) آنچه روشن می‏کند که شفاعت پیامبر، دعای‏او در حق شفاعت شده است، روایتی از پیامبر خداصلی الله علیه وآله است که فرمود:

»هیچ کس نیست که بمیرد و گروهی از مسلمانان که تعدادشان به صد نفر برسد برای او شفاعت کنند، مگر اینکه شفاعت آنان در مورد او پذیرفته شود.» (2).

شارح کتاب، تعبیر «یَشْفَعون له» را تفسیر کرده به این که برای او دعا کنند. تعبیر «شُفِّعوا فیه» را هم تفسیر کرده به اینکه: شفاعتشان پذیرفته می‏شود.

از عبداللَّه بن عباس نیز روایت شده که گوید: شنیدم که پیامبر خداصلی الله علیه وآله می‏فرمود:

»هیچ مسلمانی نیست که بمیرد و چهل نفر موحّد بر جنازه او بایستند، مگر آنکه خداوند شفاعت آنان را درباره او می‏پذیرد.» (3).

پس وقتی شفاعت خواهی از صالحان به معنای درخواست دعاست، هرکس نیز از پیامبر شفاعت بطلبد، همین معنی را قصد می‏کند. (4) وقتی رسول خداصلی الله علیه وآله زنده بود و در مدینه می‏زیست، درخواست دعا از پیامبر از سوی اصحاب، معنایش درخواست شفاعت بود. هرچند نام آن متفاوت است، لیکن حقیقت آنها یکی است. پس از انتقال از دنیا به جهان برزخ نیز معنای شفاعت خواهی همان درخواست دعاست، نه چیز دیگر. پس اگر یک نفر بادیه نشین به مسجد او می‏آمد و از آن حضرت می‏خواست که برایش استغفار کند، از او شفاعت نزد خدا را طلبیده بود. اگر آن شخص پس از رحلت او می‏آمد و می‏گفت: ای پیامبر! نزد پروردگار برایم استغفار کن، یا می‏گفت: نزد خداوند شفاعتم کن، مفهوم همه این ها یکی است، هرچند در ظاهر مختلف باشد. پذیرش درستی یکی و تشکیک در درستی آن دیگری مثل آن است که دو چیز به هم پیوسته را از هم جدا کنیم.

تا اینجا روشن شد که شفاعت خواهی یعنی درخواست دعا از شفیع، واین امری پسندیده در دین است و فرقی نمی‏کند که از شفیع، در حال حیاتش درخواست شود، یا پس از وفاتش، چون از مرز درخواست دعا فراتر نمی‏رود. امّا اینکه فایده داشته باشد یا نه، موضوعی است که اینجا جای بحث آن نیست.

این گونه درخواست دعا و شفاعت، در زمان‏های گذشته از سوی پیشینیان صالح نیز انجام گرفته است که نمونه‏هایی یاد می‏شود:


1) نساء: 64، منافقون: 5.

2) صحیح مسلم: ج4، ص53، ط مصر.

3) همان.

4) اگر شفاعت معنای دیگری داشت، مثل تصرّف تکوینی در دل گنهکاران و تصفیه آنان در برزخ و مواقف قیامت این یک معنای عقلی است که تنها برخی از افراد اندک متوجه آن می‏شوند.