جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نذر برای اولیا

زمان مطالعه: 3 دقیقه

نذر آن است که انسان خود را ملزم و متعهد کند که اگر حاجتش بر آورده شد، کاری را انجام دهد. مثلاً بگوید: برای خداست برعهده من که اگر در امتحان قبول شدم، ختم قرآن کنم. این همان نذر شرعی است و باید نذر برای خداوند باشد و برای غیر او جایز نیست.

گاهی در ضمن نذر، متعهد می‏شود که ثواب آن کار را به یکی از نزدیکانش مثل پدر و مادر، یا اولیا و انبیا اهدا کند و می‏گوید: برای خدا نذر می‏کنم که قرآن را ختم کنم و ثواب آن را به فلانی اهدا کنم. اینکه می‏گوید «برای خدا» و آنکه می‏گوید «به فلانی» با هم متفاوت است. در اوّلی هدف نذر مطرح است، یعنی تقرّب به خداوند، در دوّمی بیانِ موردِ بهره‏مندی از نذر است.

این گونه نذر میان مسلمانان رایج است. کاری را برای خدا نذر می‏کنند و ثواب آن را به یکی از اولیای خدا و بندگان صالح هدیه می‏کنند، گاهی هم عبارت را مختصر می‏کنند و می‏گویند: این گوسفند، نذر پیامبر، و مقصود جهت سود بردن از آن نذر است.

قرآن کریم هم پر است از هر دو گونه کاربرد نذر. خداوند از قول همسر عمران چنین حکایت می‏کند:

»رَبِّ إِنِّی نَذَرْتُ لَکَ ما فِی بَطْنِی مُحَرَّراً» (1) «خداوندا آنچه را که در رحم دارم برای تو نذر کردم که آزاد برای خدمت خانه تو باشد.«

تعبیر برای تو نذر کردم، مثل آن است که بگوید: برای خدا نماز خواندم، برای خدا نذر کردم.

نیز خداوند می‏فرماید:

»إِنَّمَا الصَّدَقاتُ لِلْفُقَراءِ وَ الْمَساکِینِ» (2) «صدقات (زکات) برای فقیران و بینوایان است» برای فقرا یعنی برای بهره‏مندی آنان. مثل آنکه هنگام نذر با تعبیر کوتاه می‏گوییم: این برای پیامبر، یا برای امام. سعد بن عباده هم وقتی چاهی کند، آب آن را نذر مادرش کرد و گفت: این برای ام سعد. پس با این تفسیر، روشن می‏شود که نذر برای اولیا و صالحان مانعی ندارد.

برای روشن‏تر شدن مطلب، سخن بعضی از متفکران و علمای اسلام را می‏آوریم.

خالدی می‏گوید: مسأله دائر مدار نیّت نذر کنندگان است و هر عملی به نیت است. اگر قصد نذر کننده، خود مرده و تقرّب به اوست جایز نیست بالاتفاق. و اگر قصدش تقرّب به خداست، ولی برای بهره بردن زندگان و ثوابش هم برای کسی که به سود او نذر کرده است، چه نوع خاصّی از نفع بردن را معین کرده باشد یا به طور مطلق گفته باشد و در عرف به نحوی باشد که به مصرف خاصی یا برای نزدیکان میّت برگردد، در این صورت واجب است به چنین نذرهایی وفا شود. (3).

غرامی گوید: هر کس از حال مسلمانانی که چنین نذرهایی می‏کنند جویا شود، می‏بیند که مقصود آنان از قربانی‏ها و نذرها برای اموات، انبیا و اولیا، صدقه از جانب آنان و اهدای ثوابش به آنان است. اجماع اهل سنّت بر این است که صدقه زندگان برای مردگان سودمند است و به آنان می‏رسد. احادیث در این مورد، هم صحیح و مشهور است. (4).

ابوداود از میمونه نقل می‏کند که پدرش به پیامبر خداصلی الله علیه وآله گفت:

یا رسول اللَّه! نذر کرده‏ام که اگر فرزند پسری برایم به دنیا آید بالای «بوانه«، تعدادی شتر قربانی کنم. (راوی گوید: چنین می‏دانم که گفت: پنجاه شتر(.

پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: آیا چیزی از بت‏ها آنجا هست؟

گفت: نه. فرمود: به آنچه برای خدا نذر کرده‏ای وفا کن. (5).

از این که پیامبر از وجود بت‏ها در مکانی که قربانی می‏کنند می‏پرسد، معلوم می‏شود که نذر حرام، آن است که طبق عادت مردم دوران جاهلیت برای بت‏ها نذر شود. خداوند هم می‏فرماید:

»وَ ما ذُبِحَ عَلَی النُّصُبِ… ذلِکُمْ فِسْقٌ» (6) «حیواناتی که در برابر بت‏ها ذبح می‏شود حرام است، این فسق است.«

هر کس که از وضع زائران عتبات مقدسه و حرم‏های اولیای الهی با خبر باشد می‏داند که آنان برای خدا و رضای او نذر می‏کنند و قربانی‏ها را با نام خدای متعال و با هدف بهره‏مندی صاحب قبر از ثواب آن و استفاده فقرا از گوشت قربانی‏ها ذبح می‏کنند.


1) آل عمران: 35.

2) توبه: 60.

3) صلح الإخوان، خالدی: ص102 به بعد.

4) فرقان القرآن: ص133.

5) سنن ابی‏داود: ج2، ص81.

6) مائده: 3.