جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تحلیلی بر حدیث عذاب شدن مرده بر گریه بستگان

زمان مطالعه: 2 دقیقه

گاهی به حدیث معروفی تمسّک می‏شود که می‏گوید: مرده با گریه بستگانش بر او، مورد عذاب قرار می‏گیرد و با این دستاویز جلوی گریستن را که خواسته فطری انسان است می‏گیرند. ولی اینان، مفهوم حدیث را درست درنیافته‏اند که باید آن را بررسی کرد.

در صحیح مسلم آمده است: نزد عایشه، این سخن فرزند عمر نقل شد که «مرده با گریه بستگانش عذاب می‏شود«. عایشه گفت: خدا او را رحمت کند، سخنی را شنیده ولی آن را به درستی درنیافته است، جنازه یک یهودی را از کنار پیامبر خداصلی الله علیه وآله عبور دادند، در حالی که بر او می‏گریستند. پیامبرصلی الله علیه وآله فرمود: شما بر او گریه می‏کنید، در حالی که او عذاب می‏شود. (1).

در سنن‏ابی‏داود هم‏از عروه، از عبداللَّه بن عمر نقل شده است: پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: مرده با گریه بستگانش بر او، عذاب می‏شود. این را برای عایشه نقل کردند. عایشه با اشاره به سخن فرزند عمر، گفت: پیامبرصلی الله علیه وآله بر قبر یک یهودی عبور کرد و فرمود: صاحب این قبر عذاب می‏شود، در حالی که بستگانش بر او گریه می‏کنند. سپس این آیه را خواند:

»وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری» (2) «هیچ بار برداری، باردیگری را به دوش نمی‏کشد.«

شافعی گوید: آنچه را عایشه از رسول خداصلی الله علیه وآله روایت کرده است، به دلالت قرآن و سنت درست به نظر می‏رسد. اگر از دلیل قرآنی آن بپرسند، باید گفت: آیاتی همچون «وَلا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری» و»وَ أَنْ لَیْسَ لِلْإِنْسانِ إِلاَّ ما سَعی» (3) و «فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ خَیْراً یَرَهُ وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یَرَهُ» (4) و آیه «لِتُجْزی کُلُّ نَفْسٍ بِما تَسْعی» (5) بر آن دلالت می‏کند. و اگر از دلیل حدیثی آن بپرسند، گفته می‏شود: پیامبرخداصلی الله علیه وآله به مردی فرمود: آیا این پسر توست؟ گفت: آری. فرمود: نه تو به جرم او مؤاخذه می‏شوی و نه او به جرم تو مورد مؤاخذه قرار می‏گیرد. پیامبر هم همان را اعلام کرد که خدا فرموده است، یعنی اینکه جرم هرکسی علیه خود اوست، و کار او برای خود اوست، نه به سود یا زیان دیگری. (6).

مسلم از ابن عباس نقل می‏کند که پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: مرده با گریه بستگانش بر او، عذاب می‏شود، ابن عباس گفت: چون عمر درگذشت، این حدیث را بر عایشه نقل کردم. گفت: خدا عمر را رحمت کند. نه به خدا قسم پیامبر خداصلی الله علیه وآله نفرمود که خداوند، با گریه کسی مؤمنی را عذاب می‏کند، بلکه فرمود: خداوند، عذاب کافر را با گریه بستگانش بر او می‏افزاید.

گوید: عایشه افزود: از قرآن این آیه کافی است که: «وَ لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْری» (7).

آنچه را که مسلم از هشام بن عروه نقل کرده است درست است، نه آنچه از ابن عباس نقل کرده است، چون عذاب کردن کافر به سبب گریه بستگانش بر او، نیز مخالف قرآن کریم است.


1) صحیح مسلم: ج3، ص44 (باب عذاب مرده با گریه بستگان(.

2) سنن ابی داود: ج3، ص194 شماره 3129.

3) نجم: 39. «بار هرکسی به دوش خود اوست و برای انسان جز آنچه تلاش می‏کند نیست.«.

4) زلزال: 8 – 7. «هر کس به سنگینی ذره‏ای کار نیک کند، آن را می‏بیند و هر کس همسنگ ذره‏ای بدی کند، آن را می‏بیند.«.

5) طه: 15. «تا هر کس به آنچه تلاش می‏کند پاداش داده می‏شود.«.

6) حاشیه کتاب «الام» شافعی: ج7، ص267.

7) صحیح مسلم: ج3، ص43، (باب عذاب مرده با گریه بستگان…(.