جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اهل ‏بیت و مصونیت قرآن از تحریف

زمان مطالعه: 2 دقیقه

دقت در خطبه‏های امیرمؤمنان‏علیه السلام و سخنان جانشینان معصوم آن حضرت نشان می‏دهد که آنان قرآن موجود در میان مسلمانان را همان کتاب خدا می‏دانستند که بر پیامبرش نازل شده است، بدون افزایش و کاهش. این حقیقت هم از سخنان صریح و هم از اشاراتشان بر می‏آید. چند نمونه را می‏آوریم:

1. امیرالمؤمنین‏علیه السلام می‏فرماید: «خداوند کتاب قرآن را بر شما نازل فرمود که بیانگر هرچیز است و پیامبر خویش را مدتی میان شما عمر و حیات بخشید، تا آن که در آن چه از کتاب خدا نازل شده، دین مورد رضایت خویش را برای او و برای شما کامل ساخت.» (1).

این خطبه صریح است که دین در سایه کتاب خدا کامل شده است. چگونه دین می‏تواند کامل باشد در حالی که سرچشمه آن تحریف شده و ناقص باشد؟! امام تشویق می‏کند که پس از رحلت پیامبرصلی الله علیه وآله به دین کامل او تمسک بجویید و این فرعِ کمالِ قرآن است که منبع و سند آن دین است.

2. و نیز می‏فرماید: «و کتاب خدا میان شماست و گویاست و زبان قرآن کُند و ناتوان نمی‏شود وخاندانی‏که پایه‏های آن ویران نمی‏شود و عزّتی که یاوران آن هزیمت نمی‏کنند.» (2).

3. و نیز می‏فرماید: «گویا آنان پیشوایان قرآنند، نه آن که قرآن پیشوای آنان باشد!!» (3).

در نامه‏ای که امام جوادعلیه السلام به سعدالخیر (4) دارد آمده است: «از نشانه‏های این که آنان قرآن را رها کردند، این است که حروف قرآن را بر پا داشتند، ولی حدود آن را تحریف کردند.» (5) این به صراحت می‏رساند که لفظ قرآن باقی است و تحریف در تطبیق و اجرای آن در زندگی است، چرا که آنان احکام قرآن را در زندگی خود پیاده نکردند و از روشن‏ترین نمونه‏های آن، جلوگیری دختر پیامبرصلی الله علیه وآله از ارث پدرش بود. با آن که خدای سبحان می‏فرماید:

»خداوند درباره فرزندانتان شما را سفارش می‏کند که سهم پسر به اندازه سهم دو دختر است» (6).

و می‏فرماید: «سلیمان از داود ارث برد» (7).

و از زبان زکریا نقل می‏کند: «مرا از سوی خود فرزندی عطا کن که وارث من و وارث خاندان یعقوب باشد» (8).

شاید همین مقدار که ذکر کردیم بس باشد، پس به سخنان علمای شیعه می‏پردازیم.


1) نهج البلاغه: خطبه 86.

2) همان: خطبه 133.

3) نهج البلاغه: خطبه 147.

4) وی از فرزندان عمر بن عبدالعزیز بود که نزد امام جوادعلیه السلام گریست، چون می‏پنداشت او از شجره ملعونه در قرآن است. امام به او فرمود: تو از آنان نیستی، تو از مایی، آیا نشنیده‏ای که قرآن می‏فرماید: هر کس از من تبعیت کند از من است؟ (قاموس الرجال: ج 5، ص 35) از همین جا نامیده شدن او به سعدالخیر دانسته می‏شود.

5) کافی: ج 8، ص 53، حدیث 16.

6) نساء: 11.

7) نمل: 16.

8) مریم: 6 – 5.