طبق روایات فراوان، نزد حضرت فاطمهعلیها السلام مصحفی بوده است، ولی مصحف اسم مخصوص قرآن نیست تا آن که دختر پیامبرصلی الله علیه وآله قرآن مخصوصی داشته باشد، بلکه نوشتهای بود که در آن بعضی از اخبار و حوادث آینده نوشته شده بود.
مُصحف در لغت یعنی، چیزی که، نوشتهای در آن قرار گیرد، به مصحف، مصحف گویند، چون در بر گیرنده نوشتههایی میان دو جلد است. این واژه در عصر نزول قرآن، اسم خاص قرآن نبود، پس از وفات پیامبر خداصلی الله علیه وآله قرآن به این نام مشهور شد. به نقل سیوطی، چون قرآن را گرد آورده و روی ورق نوشتند، ابوبکر گفت: نامی برای آن برگزینید. یکی گفت: سِفْر، دیگری گفت: مصحف، چون حبشیان آن را مصحف مینامند. گوید: ابوبکر نخستین کسی بود که کتاب خدا را گرد آورد و آن را مصحف نامید. (1).
اما این که واقعیت آن کتاب و مصحف فاطمهعلیها السلام چه بود، روایات فراوانی که از ائمه اهل بیتعلیهم السلام نقل شده است آن را روشن میسازد. بخش عظیمی از آنها در کتاب «کتابُ علیٍّ ومصحفُ فاطمه» از شیخ مصطفی قصیر العاملی آمده است. برخی از آنها را میآوریم:
1. ابوعبیده از امام صادقعلیه السلام روایت میکند که فرمود: «…حضرت فاطمهعلیها السلام پس از رسول خداصلی الله علیه وآله هفتاد و پنج روز زنده بود و نسبت به فقدان پدرش بسیار اندوهگین بود. جبرئیل نزد او میآمد و در سوگ پدر بزرگوارش او را تسلیت میداد و از پدرش و جایگاه و از آن چه پس از فاطمهعلیها السلام در مورد ذریه او پیش خواهد آمد به او خبر میداد و علیعلیه السلام آنها را مینوشت، این مصحف فاطمه است.» (2).
2. ابوحمزه از امام صادقعلیه السلام نقل میکند که فرمود: «در مصحف فاطمهعلیها السلام چیزی از کتاب خدا نیست، بلکه آن در بردارنده مطالبی است که پس از فوت پدر بزرگوارش بر آن حضرت القاء شده است.» (3).
3. شگفت است که دروغهای تبلیغاتی کلمه «مصحف فاطمه» را عَلَم کرده و به شیعه تهمت میزند که اینان قرآنی دارند به نام مصحف فاطمه. بسیاری از تفرقهافکنان کوشیدهاند این تفکر غلط را میان مسلمانان پخش کنند، ولی تلاش آنان بیثمر بوده است. حق، دولت ابدی دارد، اما باطل چند صباحی جولان میدهد.
شاید خواننده گرامی پیش خود سئوال کند که چگونه فرشتگان بر فاطمهعلیها السلام نازل میشدند و با او سخن میگفتند؟ لیکن باید دانست که فاطمه زهراعلیها السلام، کمتر از حضرت مریم نیست، یا کمتر از زن حضرت ابراهیم نیست. قرآن میفرماید: فرشتگان به مریم گفتند: «ای مریم! خداوند تو را برگزیده و پاک ساخته و بر زنان جهان برگزیده است.» (4).
و آیات دیگری که در سوره آل عمران و مریم است.
زن حضرت ابراهیم نیز صدای فرشته را میشنید، به فرموده قرآن:
»فرستادگان ما به ابراهیم بشارت بردند…همسر او ایستاده بود، خندید، به او بشارتدادیم اسحاق و پس از او یعقوب را. گفت: وای بر من، من فرزند خواهم آورد، در حالی که پیرم و این هم همسرم است که پیرمرد است. این چیز شگفتی است. گفتند: آیا از امر الهی تعجب میکنی؟ رحمت و برکات خدا بر شما خاندان باد، که او ستوده و باشکوه است.» (5).
وقتی حضرت مریم و همسر ابراهیم خلیل، محدَّثاند (فرشتگان با آنان حرف میزنند(، فاطمه که سرور زنان جهان است، سزاوارتر است که فرشتگان با او هم سخن شوند.
1) الإتقان فی علوم القرآن: ج 1، ص 185.
2) کافی: ج 1، ص 241.
3) بصائر الدرجات: ص 195 (چاپ کتابخانه مرعشی(.
4) وَإِذْ قالَتِ الْمَلائِکَةُ یا مَرْیَمُ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفاکِ…» (آل عمران: 42(.
5) وَلَقَدْ جاءَتْ رُسُلُنا إِبْراهِیمَ بِالْبُشْری…» (هود: 73 – 69(.