جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیوسته مردم در خیرند

زمان مطالعه: 3 دقیقه

همچنین از او روایت کرده است: با پدرم نزد رسول خداصلی الله علیه وآله بودم. پیامبرصلی الله علیه وآله فرمود:

»پیوسته این دین عزیز است، یا فرمود: پیوسته مردم در خیرند – تردید از ابوعبدالصمد است – تا دوازده خلیفه. سپس کلمه‏ای آهسته فرمود. به پدرم گفتم: چه فرمود؟ گفت: همه از قریش‏اند.» (1).

اینک ببینیم این دوازده خلیفه کیانند؟ پیامبر خداصلی الله علیه وآله آنان را با این خصوصیات معرفی کرد:

– همواره اسلام تا دوازده خلیفه عزیز است.

– اسلام همواره عزیز و سربلند است تا دوازده خلیفه

– دین پیوسته برپاست تا قیامت برپا شود، یا دوازده خلیفه بر آنان حکومت کنند

– پیوسته دین بر مخالفان پیروز است، تا آن که دوازده خلیفه از امتم بگذرند

– پیوسته این امر صالح است، تا دوازده امیر

– مردم همواره در خیرند، تا دوازده خلیفه.

شارحان احادیث، در این که این امامان چه کسانی‏اند اختلاف دارند و سخنانشان هرگز قانع کننده و سیراب کننده عطش نیست، مگر آن چه که قندوزی از برخی محققان نقل کرده است که گفته است:

»احادیثی که دلالت بر آن دارد که خلفای پس از پیامبر دوازده نفرند، از راه‏های فراوان نقل شده و مشهور است. با تشریح زمان و شناساندن موقعیت معلوم می‏شود که مقصود رسول خداصلی الله علیه وآله از این سخن، دوازده امام از اهل بیت و عترت اوست، چون این احادیث را نمی‏توان بر خلفای پس از پیامبر از صحابه حمل کرد، زیرا کمتر از دوازده نفرند. بر حکام اموی هم نمی‏توان حمل کرد، چون هم تعدادشان بیش از دوازده نفر است، هم جز عمر بن عبدالعزیز، همه اهل ستم بودند، هم از غیر بنی‏هاشم بودند و پیامبرصلی الله علیه وآله فرموده که همه از بنی‏هاشم‏اند (در روایت عبدالملک از جابر) و در گفتن این نکته که صدای خویش را آهسته فرمود این روایت را ترجیح می‏دهد، زیرا آنان خلافت بنی‏هاشم را خوش نداشتند. همچنین نمی‏توان بر خلفای بنی‏عباس حمل کرد، چون هم تعدادشان بیش از آن عدد است، هم قول خدای سبحان را که اجر رسالت را مودّت خویشاوندان پیامبرصلی الله علیه وآله قرار داده است و هم حدیث کساء را، کمتر مراعات کردند. پس ناچار باید بر امامان دوازده‏گانه از اهل‏بیت و عترت او حمل شود، چون آنان داناترین اهل زمان خویش بودند و از همه بزرگوارتر، پرهیزکارتر، با تقواتر، با شرافت‏تر و از نظر حسب و نسب از همه برتر و نزد خدا از همه گرامی‏تر بودند و علوم آنان از طریق پدرانشان به جدشان پیامبر خداصلی الله علیه وآله وصل بود و با وراثت، علم لدنی داشتند. دانشمندان و پژوهشگران و اهل کشف و توفیق، آنان را این گونه معرّفی کرده‏اند. مؤید این نکته که مقصود پیامبر از دوازده نفر، امامان دوازده‏گانه از اهل‏بیت اویند، حدیث ثقلین و احادیث فراوان دیگری است که در این کتاب و جز آن آمده است. اما این سخن پیامبرصلی الله علیه وآله که در روایت جابر است، «امت بر آنان اجتماع می‏کنند» مقصود آن است که وقتی قائم آنان حضرت مهدی‏علیه السلام ظهور کند، همه امت در اقرار به امامت همه آنان هم سخن خواهند شد.» (2).

خصوصیات یاد شده در روایات، در میان امت اسلامی جز در ائمه دوازده‏گانه که نزد شیعه و سنی معروفند، یافت نمی‏شود، به ویژه آن چه دلالت می‏کند که وجود امامان تا پایان روزگار باقی است و روشن است که آخرین امام، مهدی منتظرعلیه السلام است که ظهور او از نشانه‏های قیامت به شمار می‏رود.

اگر بر این روایات، روایات بسیار دیگری را بیفزاییم که در باره امامان دوازده‏گانه است، انسان یقین می‏کند که مراد، جز آن نیست که هر کس، چه دوست و چه دشمن و چه دور و چه نزدیک، بر فضیلت، ورع، تقوا، دانش، آگاهی، حلم، صبر، درایت و کفایت آنان اعتراف دارند، و آنان به ترتیب زیرند:

علی بن ابی‏طالب، حسن بن علی، حسین بن علی، علی بن الحسین، محمد بن علی، جعفر بن محمد، موسی بن جعفر، علی بن موسی، محمد بن علی، علی بن محمد، حسن بن علی و محمد بن حسن العسکری مهدی منتظرعلیهم السلام، که خداوند با وجود او جهان را پر از عدل و داد می‏کند، پس از آن که پر از ظلم و ستم شده باشد. (3) درود خدا و تحیات و سلام او بر همه آنان باد.

در روایات زیادی تعیین هر امام از سوی امام قبلی ذکر شده است، علاقه‏مندان به متن آن روایات، به کتب مربوط به امامت امامان دوازده‏گانه مراجعه کنند. (4).


1) همان، ص98.

2) ینابیع المودّة: ص446، چاپ استانبول 1301 ه.

3) در باره امام منتظر و احادیث مربوط به او و طول عمر و علائم ظهورش و… سخن خواهد آمد.

4) از جمله: کافی، ج 1 کتاب الحجه؛ نیز «اثبات الهداة» شیخ حرّ عاملی.