جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فرق میان نبی، رسول و امام

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تبیین مفصل این مفاهیم سه‏گانه که در قرآن آمده است، در این جا نمی‏گنجد. ما در کتاب خویش به نام «مفاهیم القرآن» (1) آن را توضیح داده‏ایم. فشرده سخن این است:

»امام«، پیشوایی است که حاکم بر جامعه است و دست امت را گرفته به سوی کمال در زندگی دنیوی و اخروی و فردی و اجتماعی پیش می‏برد. پس بر امت است که در همه زمینه‏ها همه فرمان‏ها و جهت دادن‏های او را اطاعت کنند. بر این اساس می‏گوییم:

»نبیّ«، کسی است که وحی را دریافت می‏کند.

»رسول«، کسی است که مأمور ابلاغ وحی به مردم است. اگر وحی را دریافت کند، ولی مأمور به ابلاغ آن نباشد، نبیّ است. اگر مأمور به ابلاغ باشد رسول است.

»امام» کسی است که شریعت آسمانی را در جامعه پیاده می‏کند، چه بر او نازل شده باشد، که می‏شود نبیّ و رسول و امام، آن گونه که ابراهیم خلیل‏علیه السلام بود، یا بر دیگری نازل شده باشد، مثل آن چه در مورد امامان دوازده‏گانه است. پس پیشوایان معصوم، یعنی علی و فرزندانش‏علیهم السلام که به عنوان امام و پیشوای امت اسلامی نصب شده‏اند، تنها در سایه شریعت محمدی که بر پیامبر اکرم‏صلی الله علیه وآله نازل شده است، اهداف خویش را محقق می‏سازند و به شؤون امت و سیاست امورشان می‏پردازند.

به عبارت دیگر: پیشوایی و رهبری امت، مقصود اصلی نیست، بلکه ابزاری برای سعادتمند ساختن امت و راهنمایی آنان به قلّه کمال است و این جز با تحقق بخشیدن به شریعت الهی در جامعه به دست نمی‏آید، چرا که همه نظام‏ها و روش‏های بشری از پرداختن به این اهداف والا ناتوانند.

این دلالت می‏کند بر این که امام، اهداف خویش را جز در سایه شریعت آسمانی محقق نمی‏سازد، چه بر خود او نازل شده باشد، چه بر دیگری. و آن دیگری چه زنده و حاضر باشد، یا از دنیا رفته باشد. به هر حال، مدیریت و رهبری جامعه و رساندن آن به کمال و آن چه از وظایف اساسی امام شمرده می‏شود، به دست نمی‏آید مگر آن که امر و نهی او و فعل و تقریر او، بازتابی از دستورها و قوانین کلّیِ نازل شده از سوی خدای سبحان بر پیامبر زمانش و صاحب شریعتش باشد، مگر آن که خود امام هم صاحب شریعت و آیین باشد، مانند ابراهیم خلیل الرحمان‏علیه السلام.


1) مفاهیم القرآن: ج 5، ص 390 – 375.