احادیث پیامبرصلی الله علیه وآله چهره حقیقت را نشان میدهد. پیامبر اکرم عنایت ویژهای به معرفی اهل بیت داشت که نظیر آن در کمتر موردی دیده میشود. وی اهل بیت را با راههای مختلف معرفی کرد. محدّثان و مفسّران نیز به مناسبتهای مختلف و در جاهای گوناگون، عنایت ویژهای به معرفی خاندان پیامبرصلی الله علیه وآله نشان دادهاند. شاعران مخلص مسلمان در طول قرنها عنایت روشنی به بیان فضایل اهل بیت و شناساندن آنان و نام بردن از ایشان پرداختهاند، به گونهای که از همه اینها بر میآید اتفاق دارند بر این که آیه، در باره عترت پاک پیامبرصلی الله علیه وآله نازل شده است. همه اینها نشان میدهد که دیدگاه عمومی مسلمانان در تفسیر اهل بیت، همان قول نخست است و این سخن که مقصود، همسران آن حضرت است، سخنی ضعیف و متروک و بیبهاست. تنها کسانی در مقابل این راه روشن ایستادهاند که در باره اهل بیت، موضعی شبیه دشمنی و مخالفت داشتهاند.
رسول خداصلی الله علیه وآله از سه راه اهل بیت را شناسانده است:
1. تصریح به نام کسانی که آیه در باره آنان نازل شده است، تا مورد نزول، با اسم و رسم مشخص شود.
2. همه کسانی را که آیه در باره آنان نازل شده، زیر کساء وارد و دیگران را منع کرد و با دست به آسمان اشاره نموده و فرمود: «خدایا، هر پیامبری خاندانی دارد، خانواده من هم اینهایند«، که بحث آن خواهد آمد.
3. چندین ماه هر گاه برای نماز بیرون میآمد، از خانه فاطمه میگذشت و میفرمود: ای اهل بیت، نماز! «همانا خداوند خواسته است که پلیدی را از شما خاندان بزداید و شما را کاملاً پاک سازد.» (1).
1) در کتاب «مفاهیم القرآن«، ج 10، ص 143 تا 153؛ روایاتی را که از زبان پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله، با این سه شیوه اهلبیت را معرفی کرده است آوردهایم، در این جا تنها به یک حدیث از هر یک از شیوهها بسنده میکنیم، به آنجا مراجعه شود.