جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عوامل پیدایش بدعت

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

پیدایش و گسترش بدعت در جامعه، عواملی دارد که مهم‏ترین آنها هواپرستی است. بررسی تاریخچه مدعیان دروغین پیامبری ثابت می‏کند که هوای نفس و شهرت طلبی نقش مهمّی در پیدایش این تفکر در سطح حیات داشته است و بدعت‏گذار هر چند مدعی نبوت نیست، لیکن کار او شعبه‏ای از ادعای نبوت است. در روایات هم اشارات و تصریحاتی به این نکته دیده می‏شود.

امیرمؤمنان‏علیه السلام در خطبه‏ای خطاب به مردم فرمود:

»ای مردم! آغاز پیدایش فتنه‏ها، هوای نفسی است که پیروی می‏شود و احکامی است که بدعت‏گذاری می‏گردد و در آن با قرآن مخالفت می‏شود، کسانی هم در آن مورد از بدعت‏گذاران حمایت می‏کنند…«. (1).

شهرت طلبی در زندگی انسان نقش مهمی دارد، اگر این غریزه سر بر آورد، انسان را به ادعای مقام‏ها و منصب‏های ویژه پیامبران وا می‏دارد. شاید برخی از مذاهب رایج در میان مسلمانان در قرن‏های نخستین از همین غریزه سرچشمه گرفته باشد.

به نقل ابن ابی‏الحدید، امیرمؤمنان‏علیه السلام بر کشته‏های خوارج گذر کرد و فرمود:

»بدا به حال شما! آنان که فریبتان دادند به شما زیان رساندند.«

پرسیدند: چه کسانی آنان را فریفتند؟ فرمود:

»شیطانِ گمراه‏گر و نفس اماره آنان را با آرزوها فریب دادند و میدان گناهان را به رویشان گشودند و به آنان وعده غلبه دادند ولی در آتش افکندند.» (2).

آری، برتری طلبی نسبت به زیردستان، تعصّب ناپسند و تسلیم بودن نسبت به غیرمعصوم، عوامل سه‏گانه مهم در پیدایش و گسترش بدعت و امور غیردینی‏اند. (3).


1) کافی: ج1، ص54، حدیث 1.

2) شرح نهج البلاغه، ابن ابی‏الحدید: ج 19، ص 235.

3) ر.ک: «البدعه» از نویسنده، ص 65 – 60.