جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیامبر را در حال سخنرانی ترک کردن

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

در حالی که پیامبر خداصلی الله علیه وآله خطبه نماز جمعه را می‏خواند، کاروان تجارتی وارد مدینه شد. اصحاب پیامبر به سوی آن شتافتند و جز دوازده نفر کسی با او نماند. پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: سوگند به آنکه جانم در دست اوست، اگر همه شما رفته بودید و هیچ کس نمانده بود، این وادی برای شما پر از آتش می‏شد. آیه 11 سوره جمعه نازل شد: «وَإِذا رَأَوْا تِجارَةً أَوْ لَهْواً انْفَضُّوا إِلَیْها…«.

ابن کثیر گوید: خداوند آنچه را مردم انجام دادند و از خطبه روز جمعه به سوی کاروان تجارتی که به مدینه آمده بود رفتند و پیامبرصلی الله علیه وآله را ایستاده گذاشتند، نکوهش کرده و می‏فرماید، «وَإِذا رَأَوْا تِجارَةً…«. دیگران نیز این گونه نقل کرده‏اند، همچون ابوالعالیه، حسن، زید بن اسلم و قتاده از تابعین.

ابن‏حبان پنداشته که کاروان متعلق به دحیة بن خلیفه بوده، که پیش از آنکه مسلمان شود طبل می‏زده. مردم پیامبر خداصلی الله علیه وآله را در حال ایستاده بر منبر رها کرده به طرف آن رفتند، مگر اندکی از آنان و این خبر، صحیح است. امام احمد از ابن ادریس، از حصین بن سالم از جابر نقل می‏کند که یک بار کاروان به مدینه آمد و رسول خداصلی الله علیه وآله در حال خطبه بود، مردم بیرون رفتند، مگر دوازده نفر. این آیه «وَإِذا رَأَوْا…» نازل شد. (1).

آیا کسی که لهو و داد و ستد را بر یاد خدا مقدم می‏دارد و پیامبر را سبک می‏شمارد، دارای آن ملکه نفسانی است که او را از گناهان باز دارد؟ چگونه داوری می‏کنید؟


1) تفسیر ابن کثیر: ج4، ص378؛ صحیح بخاری: ج1، ص316؛ صحیح مسلم: ج2، ص590.