خداوند روزه ماه رمضان را واجب ساخت و آمیزش شبانه را بر روزهدار حرام کرد. گروهی از مسلمانان مخفیانه آمیزش میکردند، در حالی که بر آنان حرام بود.
ابنکثیر گوید: در آغاز اسلام چنان بود که کسی که روزه خود را افطار میکرد، خوردن و آشامیدن و آمیزش تا وقت عشاء برای او حلال بود و اگر پیش از آن میخوابید، هر گاه میخوابید، یا نماز عشاء را میخواند، خوردن و آشامیدن و آمیزش تا شب آینده بر او حرام بود. بعضی از مسلمانان در ماه رمضان پس از عشاء غذا خوردند و با زنان آمیزش کردند که عمر بن خطاب هم از آنان بود. در این مورد شکایت نزد رسولخداصلی الله علیه وآله آوردند. خدا هم این آیه را نازل فرمود:
»أُحِلَّ لَکُمْ لَیْلَةَ الصِّیامِ الرَّفَثُ إِلی نِسائِکُمْ…«؛ (1).
»آمیزش با زنانتان در شبِ روزهداری بر شما حلال شد. آنان پوشش شمایند، شما هم پوشش آنانید. خداوند دانست که شما به خود خیانت میکنید، بر شما توبه کرد و از شما گذشت، اکنون با آنان میتوانید آمیزش کنید و در پی چیزی باشید که خداوند بر شما واجب ساخته است«.
آیا کسانی را که با ارتکاب حرام بر خودشان خیانت کردند، میتوان عادل و دارای ملکه بازدارنده از گناهان کبیره و اصرار بر صغیره دانست؟ یا آنکه بیشتر آنان این ملکه را نداشتند و درجه متوسّطی از ایمان و تقوا داشتند و دنیا دوستی و لذتهای دنیا گاهی بر آنان غلبه میکرد.
1) همان: ج1، ص219؛ همان: ج4، ص1639، بقره: 187.