جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نسبت فریب به خدا و پیامبر

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

نبرد احزاب، از جنگ‏های مشهور در اسلام است. مشرکان و یهود برای شکست اسلام همدست شدند و ده‏هزار مسلّح بودند که مدینه را محاصره کردند. مسلمانان برای جلوگیری از هجوم دشمن، دور مدینه خندق کندند و محاصره حدود یک ماه طول کشید. در این جنگ، اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله امتحان سختی شدند و استوار و متزلزل از هم باز شناخته گشتند. اصحاب پیامبرصلی الله علیه وآله دو گروه بودند:

یک گروه مؤمنانی بودند با شعار «هذا ما وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ…» (1) که وعده‏های خدا را راست می‏دانستند و بر ایمان و تسلیم آنان افزوده شد.

گروه دیگر منافقان و بیماردلان بودند و شعارشان این بود که: خدا و پیامبر به ما وعده دورغ داده است «ما وَعَدَنَا اللَّهُ وَرَسُولُهُ إِلاَّ غُرُوراً» (2).

مؤمنان سست ایمان می‏پنداشتند که‏خداوند به آنان وعده دروغ داده است. آیا آنان را می‏توان عادل و پاک دانست؟ البته آنان غیر از منافقانی بودند که اظهار مسلمانی می‏کردند،ولی در دل، کافر بودند، به دلیل این که در آیه، بیماردلان را عطف به منافقان می‏کند.

کسی که در آیات مربوط به غزوه احزاب دقت کند، در می‏یابد که بسیاری از صحابه در برابر آن سیل بنیان کن، تا چه حدّ مقاومت کردند! بسیاری از آنان از پبامبرصلی الله علیه وآله اجازه می‏خواستند که به بهانه این که خانه‏هایشان بی‏حفاظ است به مدینه برگردند، خداوند می‏فرماید: خانه‏هایشان بی‏حفاظ نیست، بلکه می‏خواهند فرار کنند، با این که با خدا عهد بسته بودند که نگریزند و عهد خدا مورد سؤال خواهد بود. (3).


1) احزاب: 22.

2) همان: 12.

3) وَما هِیَ بِعَوْرَةٍ إِنْ یُرِیدُونَ إِلاَّ فِراراً…» (همان: 13(.