جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دست روی دست گذاشتن (تکتف) بدعت است یا سنت؟

زمان مطالعه: 2 دقیقه

گرفتن دست چپ با دست راست، چیزی است که استحباب آن میان فقهای اهل سنت مشهور است.

حنفیّه گفته است: تکتّف مستحب است نه واجب، و برای مرد بهتر است کف دست راست خود را روی دست چپش زیر نافش بگذارد و برای زن مستحب است که دست‏هایش را روی سینه‏اش بگذارد.

شافعیّه می‏گوید: برای زن و مرد مستحب است، و بهتر است کف دست راست را روی دست چپش زیر سینه و بالاتر از ناف نزدیک به سمت چپ بگذارد.

حنبلیّه می‏گوید: مستحب است و بهتر است کف دست راست را روی دست چپش و پایین‏تر از ناف قرار دهد.

مالکیّه برخلاف آنان می‏گوید: مستحب است در نماز واجب، دست‏ها را آویخته دارد. پیش از آنان نیز جمعی چنین گفته‏اند مانند: عبداللَّه بن زبیر، سعید بن مسیب، سعید بن جبیر، عطاء، ابن جریح، نخعی، حسن بصری، ابن سیرین و گروهی از فقها.

مذهب لیث بن سعد نیز همین است، جز اینکه او می‏گوید: مگر آنکه ایستادن را طول دهد و خسته شود که می‏تواند دست روی دست بگذارد.

آنچه از امام اوزاعی نقل شده، تخییر میان تکتّف و آویختن دست است. (1).

محمد عابد، مفتی سرزمین حجاز نیز می‏گوید آویختن دست یا روی هم گذاشتن، هر دو سنت پیامبر خداصلی الله علیه وآله است، و مؤمن هرگاه ایستادنش طول بکشد و در حال آویختن دست باشد، می‏تواند دست روی دست بگذارد، اصل آویختن دست است و فرع، روی هم گذاشتن است. (2).

اما مشهور از شیعه امامیه آن است که حرام است و نماز را باطل می‏کند و گروه اندکی از جمله حلبی در کافی گفته‏اند که مکروه است. (3).

با آنکه غیر از مالکیه، مذاهب دیگر خیلی بالا و پایین رفته‏اند، ولی هیچ دلیلی قانع کننده بر جواز آن در نماز ندارند، تا چه رسد به اینکه مستحب باشد. بلکه می‏توان گفت دلیل بر خلاف آنان است و روایاتی که چگونگی نماز پیامبرصلی الله علیه وآله را تبیین می‏کند چه از شیعه چه از اهل سنت، از این نکته خالی است و ممکن نیست پیامبر خداصلی الله علیه وآله در طول زندگی یا اغلب دوران عمر، انجام این مستحب را ترک کرده باشد. دو نمونه از اینگونه روایات را از شیعه و سنی می‏آوریم که هیچ اشاره‏ای به آن نیست، تا چه رسد به بیان چگونگی آن.


1) الفقه علی المذاهب الخمسه، محمد جواد مغنیه: ص110.

2) ر.ک: رساله مختصری درباره «سدل» از دکتر عبدالحمید مبارک: 5.

3) جواهر الکلام: ج11، ص16 – 15.