جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

بسم الله، جزء فاتحه

زمان مطالعه: 4 دقیقه

بسمله جزئی از سوره فاتحه است. چند نکته بر آن دلالت می‏کند:

اول: شافعی با سند خود روایت کرده که معاویه به مدینه آمد و در آنجا نماز خواند و بسم اللَّه نخواند و هنگام رفتن به رکوع و سجود هم تکبیر نگفت. چون سلام نماز را گفت، مهاجران و انصار ندا دادند: ای معاویه، از نماز دزدیدی، بسم اللَّه کو؟ تکبیر هنگام رکوع و سجود کو؟ سپس نماز را همراه بسم اللَّه و تکبیر دوباره خواند.

شافعی گوید: معاویه حاکمی نیرومند و با شوکت بود و اگر آشکار گفتن بسم اللَّه نزد همه مهاجران و انصار امری ثابت نبود، نمی‏توانستند به سبب نگفتن بسم اللَّه به او اعتراض کنند. (1).

می‏گوییم: اگر نه اینکه بسم اللَّه جزء سوره فاتحه است، مهاجران و انصار نسبت به نگفتن آن یا بلند نگفتن آن به او اعتراض نمی‏کردند. این روایت هم بر جزء بودن بسم اللَّه و هم بر لزوم بلند گفتن آن دلالت می‏کند، پس می‏توان در هر دو مورد به آن استدلال کرد.

دوم: شافعی از مسلم، از ابن جریج، از ابن ابی‏ملیکه، از ام‏سلمه نقل می‏کند که گفته است: رسول خداصلی الله علیه وآله سوره فاتحه را خواند، بسم اللَّه را یک آیه به شمار آورد، «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ» را یک آیه، «الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را یک آیه، «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» را یک آیه، «إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ» را یک آیه، «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» را یک آیه، «صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلاَ الضَّالِّینَ» را هم یک آیه. (2).

سوم: حاکم از ام‏سلمه روایت کرده که پیامبر خداصلی الله علیه وآله در نماز، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» خواند و آن را یک آیه حساب کرد، «الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ» را آیه دوم، «الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را سوم، «مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» را چهارم، و همچنین «إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَإِیَّاکَ نَسْتَعِینُ» را آیه پنجم و انگشتانش را جمع کرد. (3).

چهارم: حاکم از ام‏سلمه نقل کرده است: پیامبرصلی الله علیه وآله: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ…» را می‏خواند و حرف به حرف آنها را جدا می‏کرد. حاکم می‏گوید: این حدیث صحیح است و ذهبی بر صحت آن در تلخیص خود اقرار دارد. (4).

پنجم: حاکم از نعیم مجمر نقل کرده است: پشت سر ابوهریره بودم، بسم اللَّه را با سوره حمد خواند تا رسید به ولا الضالین، گفت: آمین، مردم هم گفتند: آمین و هر گاه سجده می‏کرد تکبیر می‏گفت و چون سلام می‏داد، می‏گفت: به خدایی که جانم در دست اوست من در نماز، شبیه‏ترین شما به پیامبر خدایم. حاکم گوید: این حدیث صحیح است و ذهبی در تلخیص خود آن را پذیرفته است. (4).

ششم: حاکم از قتاده نقل کرده است: از انس بن مالک پرسیدند: قرائت پیامبرخداصلی الله علیه وآله چگونه بود؟ گفت: به صورت کشیده بود. سپس خواند: بسم اللَّه الرحمن الرحیم و «رحیم» را مدّ داد. (5) ذهبی این را نیز پذیرفته است.

هفتم: حاکم از ابن جریج از پدرش از سعید بن جبیر از ابن عباس در مورد آیه «وَلَقَدْ آتَیْناکَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِی» (6) نقل کرده که مقصود، سوره فاتحة الکتاب است، بسم اللَّه الرحمن الرحیم… و سوره را خواند. ابن جریج گوید: به پدرم گفتم: آیا سعید از ابن عباس خبر داده که وی گفته است، بسم اللَّه الرحمن الرحیم… گفت: آری. حاکم این حدیث را صحیح می‏داند، هرچند بخاری و مسلم آن را نقل نکرده‏اند و تمام این باب در کتاب الصلاة است. (7).

هشتم: ثعلبی با سند خود از ابوهریره نقل کرده است که: همراه پیامبرصلی الله علیه وآله در مسجد بودم، مردی وارد شد که نماز بخواند. نماز را شروع کرد، پس از گفتنِ «اعوذ باللَّه…» سوره‏حمد را از «الحمد للَّه…» خواند. پیامبرصلی الله علیه وآله شنید و فرمود: ای مرد نماز را بر خویشتن بریدی؟ مگر نمی‏دانی «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» از سوره حمد است؟ هرکس آن را ترک کند آیه‏ای را ترک کرده و هرکس آیه‏ای را ترک کند نمازش را تباه کرده است. (8).

نهم: ثعلبی از علی‏علیه السلام روایت کرده که هرگاه در نماز سوره‏ای آغاز می‏کرد. بسم اللَّه می‏خواند و می‏فرمود: هرکس خواندن آن را ترک کند کاسته است و می‏گفت: آن مایه تمامیّت سوره حمد است. (9).

دهم: ثعلبی از طلحة بن عبیداللَّه نقل کرده است که پیامبر خداصلی الله علیه وآله فرمود: هرکس بسم اللَّه را ترک کند آیه‏ای از کتاب خدا را ترک کرده است و «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» هم جزء سوره حمد بر من نازل شده است. (10).

یازدهم: دار قطنی، نیز بیهقی در سنن از ابوهریره نقل کرده‏اند که رسول خداصلی الله علیه وآله فرمود: هرگاه حمد را خواندید، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را هم بخوانید که آن ام‏القرآن، ام‏الکتاب و سبع المثانی است و بسم اللَّه هم یکی از آیات این سوره است. (11).

دوازدهم: طبرانی، دار قطنی و بیهقی از نافع نقل کرده‏اند که پسر عمر هرگاه نماز آغاز می‏کرد، «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» را در سوره فاتحه و سوره پس از آن می‏خواند و می‏گفت که از پیامبر خداصلی الله علیه وآله آن را شنیده است. (12).

سیزدهم: ابوداود، ترمذی، دار قطنی و بیهقی از ابن عباس نقل کرده‏اند که پیامبر خداصلی الله علیه وآله نمازش را با بسم اللَّه آغاز می‏کرد. (13).

چهاردهم: دار قطنی و بیهقی از ابوهریره روایت کرده‏اند که پیامبرصلی الله علیه وآله هرگاه در نماز جماعت قرائت می‏کرد، با «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» آغاز می‏کرد. ابوهریره گوید: این آیه‏ای از کتاب خدا است، اگر خواستید سوره فاتحه را بخوانید که بسم اللَّه آیه هفتم است. (14).

پانزدهم: بیهقی از پسر عمر نقل کرده که وی در نماز «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» می‏خواند، چون سوره را ختم می‏کرد، آن را می‏خواند و می‏گفت: آنچه در مصحف نگاشته شده، برای آن است که خوانده شود. (15).


1) مسند شافعی: ص13؛ تفسیر فخررازی: ج1، ص204، مستدرک حاکم: ج1، ص233.

2) المستدرک: ج1، ص232.

3) المستدرک، حاکم: ج1، ص232.

4) همان.

5) همان: ج2، ص233.

6) الحجر: 87.

7) المستدرک، حاکم: ج1، ص551 تفسیر سوره فاتحه.

8) الدرّ المنثور: ج1، ص21.

9) کنز العمال: ج2، ص297، شماره 4049.

10) همان: ج1، ص556، شماره 2494.

11) الدرّ المنثور: ج1، ص11؛ السنن الکبری: ج2، ص45.

12) المعجم الاوسط: ج1، ص257؛ السنن الکبری: ج2، ص48؛ مجمع الزواید: ج2، ص109.

13) سنن ترمذی: ج1، ص155، حدیث 245؛ سنن دارقطنی: ج1، ص303؛ السنن الکبری: ج2، ص47.

14) السنن الکبری: ج2، ص47؛ سنن دارقطنی: ج1، ص305.

15) شعب الایمان: ج2، ص440 – 439، حدیث 2336.