جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قنوت در رکعت دوم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

فقهای شیعه معتقدند در هر نمازی قنوت و دعا در آن به آنچه نمازگزار بخواهد، مستحب است. شافعی نیز در کتاب اختلاف همین را گفته است: شخص می‏تواند در هر نماز هنگام نیاز مسلمین به دعا، قنوت بگیرد. (1).

شیخ طوسی گفته است: قنوت در هر دو رکعت از همه نمازها، چه واجب چه مستحب، پس از قرائت و قبل از رکوع مستحب است. اگر نماز واجب چهار رکعتی باشد، یک قنوت در رکعت دوم می‏خواند و اگر نماز جمعه است، دو قنوت بر امام است، در رکعت اول پیش از رکوع و در رکعت دوم پس از رکوع و قنوت در نماز وتر هم در طول سال مستحب است.

شافعی گوید: قنوت تنها در نماز صبح پس از رکوع مستحب است و اگر فراموش کند دو سجده سهو بر اوست و این مثل تشهد اول مستحب است و در نمازهای دیگر گفته است اگر حادثه و بلایی نازل شده باشد به یک قول جایز است وگرنه به دو قول. در «أمّ» گفته است می‏تواند و در «الإملاء» گفته: اگر خواست قنوت بگیرد و اگر خواست نگیرد.

طحاوی گوید: قنوت در نمازهای دیگر را جز شافعی کسی نگفته است. شافعی گفته است این مذهب را چهار پیشوای صحابه، ابوبکر، عمر، عثمان و علی‏علیه السلام و نیز انس بن مالک معتقدند و حسن بصری و مالک و اوزاعی و ابن ابی‏لیلی هم همین را گفته اند، قنوت در نماز وتر در نیمه دوم ماه رمضان نیز چنین است و نه در غیر آن. (2).

أئمه اهل بیت‏علیهم السلام که یکی از ثقلین‏اند، به استحباب آن در هر نمازی فتوا داده‏اند. صدوق با سند خود از امام باقرعلیه السلام نقل کرده که فرمود: قنوت در همه نمازهاست. (3).


1) انتصار: ص152؛ کتاب الأمّ: ج1، ص130 و 238؛ بدایة المجتهد: ج1، ص134.

2) الخلاف: ج1، ص380،379.

3) وسائل الشیعه: ج4، باب 1 از ابواب قنوت، حدیث 1 و نیز روایات دیگر این باب.