جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سوره ابراهیم

زمان مطالعه: 2 دقیقه

(وَلَقَدْ أَرْسَلْنا مُوسی بِآیاتِنا أَنْ أَخْرِج قَومَکَ مِنَ الظُلماتِ إلیَ النُّور وَ ذَکِّرْهُمْ بِأَیّام اللهِ إنَّ فِی ذلکَ لاََیات لِکُلِّ صَبّار شَکُور(. (1).

»همانا ما موسی را با آیات خود فرستادیم، که قوم خود را از تاریکی ها به سوی نور بیرون بیاور، و روزهای خدا «ایّام الله» را به آنها یاد آوری کن که در این ـ یادآوری ـ برای هر انسان بسیار شکیبا و شکرگزار نشانه هایی است«.

شیخ سلیمان قندوزی حنفی در کتاب «ینابیع المودّة» از امام محمّد باقر (علیه السلام) روایت کرده است که در مورد این جمله از آیه شریفه «وَ ذَکِرّ هُمْ بأَیّامِ اللّهِ» فرمود:

»أیّام الله ثَلاثَة: یَومَ یَقُوم الْقائِم (علیه السلام(، وَ یَومَ الکَرَّة، وَیَومَ القِیامَةِ«.

»روزهای خداوند ـ تبارک و تعالی ـ سه روز است:

1 ـ روز قیام قائم (علیه السلام)

2 ـ روز رجعت

3 ـ روز قیامت. (2).

این حدیث به همین تعبیر از امام صادق (علیه السلام) نیز روایت شده است. (3).

و در تفسیر علیّ بن ابراهیم قمی نیز آمده که «ایّام الله» سه روز است: روز قیام قائم (علیه السلام(، روز مرگ و روز رستاخیز. (4).

همان گونه که خوانندگان عزیز ملاحظه نمودند، بر اساس روایات پیشوایان

معصوم (علیهم السلام(، سه روز به عنوان «یوم الله» شناخته شده که یاد آوری آن در سر لوحه برنامه های حضرت موسی (علیه السلام) قرار گرفته، که روز قیام جهانی حضرت مهدی (علیه السلام) اوّلین آنها معرفی شده است.

و به حق می توان گفت: آن روز یکی از روزهای بزرگ الهی است که شایسته است «یوم الله» خوانده شود، زیرا آن روز، سر آغاز حکومت واحد جهانی بر اساس عدالت و آزادی، و روز بر چیده شدن بساط ظلم و ستم و استبداد و استعمار از سراسر جهان، و روز شکستن بتها و گسستن زنجیرها و فرو ریختن کاخهای ستمگران و در هم شکستن تمام قدرتهای اهریمنی در پهنه گیتی است.

دوّمین یوم الله، روز «رجعت» است که در آن روز بندگان شایسته خداوند که از دنیا رفته اند باز می گردند و بر سراسر جهان حکومت می کنند. (5).

سوّمین یوم الله، روز رستاخیز عمومی و روز قیامت است، که همه مردمان از اوّلین و آخرین در آن روز پر ترس و هراس در صحنه قیامت جمع می شوند و سلطنت خداوند قهّار را با دیدگان خود مشاهده می کنند و پاداش نیک و بد اعمال خود را درمی یابند.


1) سوره ابراهیم، آیه 5.

2) ینابیع المودّة، ج 3، ص 242، باب 71.

3) همان؛ المحجة ص 108.

4) جهت آگاهی بیشتر به این کتابها مراجعه فرمایید: خصال شیخ صدوق، ص 108 ؛ معانی الاخبار، ص 366 ؛ تفسیر صافی، ج 4، ص 225 ؛ تفسیر نور الثقلین، ج 2، ص 526، و تفسیر برهان، ج 2، ص 305.

5) درباره رجعت ـ دومین یوم الله ـ و بازگشت گروهی از بندگان شایسته خدا به دنیا، به کتاب «رجعت یا دولت کریمه» و سایر کتاب های مربوطه، مراجعه فرمایید.