جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

جغرافیای مذهب شیعه

زمان مطالعه: 2 دقیقه

این نکته حائز اهمیت است که مرکز شیعیان همیشه کشور ایران نبوده است، بلکه در همان قرون نخستین اسلام مراکز متعددی داشتند از جمله‏ «کوفه‏«، «یمن‏» و حتی خود «مدینه‏«، و در شام علی رغم تبلیغات زهرآگین‏ «بنی امیه‏» نیز، مراکز متعددی برای شیعیان وجود داشت، هر چند به وسعت مراکز شیعه در «عراق‏» نمی‏رسید. در سرزمین پهناور مصر نیز همیشه گروههایی از شیعه می‏زیسته‏اند حتی در عصر خلفای فاطمی حکومت مصر به دست مردانی از شیعه بوده است. (1).

هم اکنون در کشورهای مختلف جهان گروههایی از مسلمانان شیعه وجود دارند از جمله در کشور سعودی، جمعیت زیادی از شیعیان در «منطقه شرقیه‏» زندگی می‏کنند، و روابط خوبی با سایر فرق اسلامی دارند، هر چند دشمنان اسلام همیشه سعی داشته و دارند که میان مسلمانان شیعه و غیر آنها بذر عداوت و دشمنی و سوء ظن و بدبینی بپاشند و آتش نزاع و اختلاف و جنگ را در میان آنها روشن کنند و هر دو گروه را تضعیف نمایند.

مخصوصا امروز که‏ «اسلام‏» به عنوان یک قدرت عظیم جهانی در برابر شرق و غرب مادی، قد بر افراشته، و مردم جهان را که از تمدنهای مادی سر خورده و مایوس شده‏اند به سوی خود فرا می‏خواند، یکی از مهمترین امید دشمنان اسلام برای در هم شکستن قدرت مسلمین و سست کردن آهنگ پیشرفت اسلام در جهان به این است که به آتش اختلاف مذهبی دامن زنند و مسلمانان را به هم مشغول دارند، بی شک اگر پیروان تمام مذاهب اسلامی، بیدار و هوشیار باشند، می‏توانند این توطئه خطرناک را از بین ببرند.

گفتنی است که‏ «شیعه‏» مانند «اهل سنت‏» فرقه‏های متعددی دارند، ولی مشهورتر و معروفتر از همه، شیعه اثنی عشری است که رقم عمده شیعیان جهان را تشکیل می‏دهد.

گر چه تعداد دقیق شیعیان و نسبت آنها به سایر مسلمین جهان روشن نیست، ولی مطابق بعضی از آمارها، عدد آنها حدود دویست تا سیصد میلیون نفر است که تقریبا یک چهارم مسلمانان جهان را تشکیل می‏دهد.


1) هنگامی که شیعیان شام در زمان بنی امیه دچار فشارهای هولناک شدند، و در زمان عباسیان نیز آسوده نبودند، تا آنجا که بسیاری از آنها در زندانهای بنی امیه و بنی عباس جان سپردند، گروهی راه مشرق را پیش گرفتند و جمعی راه مغرب را، از جمله‏ «ادریس بن عبد الله بن حسن‏» به طرف‏ «مصر» رفت، سپس از آنجا به‏ «مراکش‏» (مغرب) عزیمت نمود و به کمک شیعیان مراکش، حکومتی به نام‏ «ادریسیان‏» تشکیل داد که از اواخر قرن دوم تا اواخر قرن چهارم هجری ادامه یافت و دولت دیگری از شیعیان در مصر تشکیل شد. اینها که خود را از فرزندان امام حسین (ع) و از فرزندان فاطمه (س) دختر پیامبر (ص) می‏دانستند و با آمادگی که در مردم مصر برای تشکیل حکومت ‏شیعی یافتند دست ‏به این کار زدند و از قرن چهارم هجری رسما این حکومت تشکیل شد و شهر قاهره را آنها بنا کردند، خلفای فاطمی مجموعا چهارده نفر بودند که ده تن از آنها مرکز حکومتشان مصر بود، و حدود سه قرن در مصر و سایر نقاط آفریقا حکومت داشتند، و مسجد جامع الازهر و دانشگاه الازهر نیز به وسیله آنها ساخته شد، و نام فاطمیان از نام فاطمه زهرا (س) مشتق شده است (دائرة المعارف دهخدا، دائرة المعارف فرید و جدی، و المنجد فی الاعلام، واژه‏ «فطم‏» و «زهر«(.